Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Tilbakeslag for likestilling

Ingress

Meninger

Venstre og KrF var stolte som haner over å ha fått noen fjær å pynte seg med i regjeringens budsjett. Resultatet var magert, men symbolsk viktig. Begge småpartiene fikk gjennomslag for noen hjertesaker, mens de to regjeringspartiene demonstrerte at samarbeidsavtalen besto den første testen uten at regjeringen måtte endre på innretningen. Store skatteletter er fortsatt det som skiller det endelige budsjettet fra det rødgrønne.

Noen av endringene Venstre og KrF fikk gjennom er en tilbakeføring til de rødgrønnes forslag. Pressestøtten beholdes, men uten påslag. En prosent målet av BNI til bistand videreføres. Kunstnerne får sine stipender, og det blir mer til asylsøkere, rus og uføre enn Høyre og Frp la opp til. Venstre har fått gjennomslag for jernbanesatsing på bekostning av veiutbygging. Det skal også finansieres med en økning av grønne avgifter. Her har Frp måttet svelge enda noen kameler, og partiet var forståelig nok ikke enig i Høyres Nikolai Astrups påstand om at «et godt budsjett er blitt enda bedre». Det er i det hele tatt vanskelig å finne Frp's fotavtrykk, mens Høyre er i en drømmeposisjon, hvor partiet kan ta brodden av Frp med innrømmelser til sentrum.

Hvilke innrømmelser regjeringen gir viser hva den synes er viktig. Krf-leder Knut Arild Hareide hadde grunn til å være fornøyd. Det lille partiet har bidratt sterkt til at den nye regjeringen for første gang på flere tiår reverserer likestillingspolitikken med legers reservasjonsrett, økning av kontantstøtten, kutt i fedrekvoten og bevaring av skatteklasse II. Regjeringen regner med å spare 344 millioner kroner på at færre barn går i barnehage med økt kontantstøtte og 39 millioner kroner på at færre fedre tar ut permisjon. Det betyr i praksis at regjeringen sørger for at flere kvinner går ut av arbeidslivet i lengre tid for å passe barn.

Det er et dristig eksperiment når vi vet at kvinner er i flertall på høyere utdannelser og etterspørselen etter arbeidskraft i kvinnedominerte yrker er økende. Evaluering viser dessuten at kontantstøtte svekker integrering. Det er et tilbakeslag for likestilling til glede for KrF. Det er det ikke reelt flertall for på Stortinget, men likestilling er blitt forhandlet bort.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media