KOMMENTARER

Harvey Weinstein og MeToo:

Tilbød å sverte Weinsteins anklagere

Ei ny bok forteller om den lange og harde kampen for å få offentliggjort Harvey Weinsteins overtramp. Nå maner reporterne til grundighet i dekningen av MeToo.

FALT DYPT: Den før så mektige Harvey Weinstein utenfor rettslokalet i New York tidligere denne sommeren. Foto: Platt Spencer / AFP / Scanpix
FALT DYPT: Den før så mektige Harvey Weinstein utenfor rettslokalet i New York tidligere denne sommeren. Foto: Platt Spencer / AFP / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Nå som MeToo er blitt innarbeidet i dagligspråket, et ord for et tidsskifte, er det lett å glemme at det var ingen spesiell grunn til at det skulle oppstå akkurat der, akkurat da - i oktober 2017. Men ei ny bok minner om hvor usannsynlig det var at MeToo skjedde i det hele tatt.

I «She Said» kartlegger New York Times-journalistene Jodi Kantor og Megan Twohey hvordan de gikk fram for å få til det største skupet i begges karrierer: Opprullingen av den enorme mengden av trakassering og overgrep begått av den mektige filmmogulen Harvey Weinstein, over flere tiår.

Weinstein-saken ble springbrettet som gjorde at mange andre kvinner kom fram med sine historier, og at menn som Louis CK og Bill Cosby falt fra store høyder etter å ha trengt seg på kvinner. Kantor og Twohey beskriver en lang, seig kamp mot en mann med bunnløs pengekiste og en skare av mektige venner. Reporterne ble overvåket på sosiale medier, og Weinstein selv troppet opp i avisas lokaler for å konfrontere dem.

Men det avgjørende for dem er at de oppdager en diskret juridisk praksis som gjør det mulig for den som trakasserer å fortsette, hvis de bare har penger nok. Weinstein, og flere andre i hans situasjon, hadde hatt for vane å inngå kostbare forlik med kvinnene som anklaget dem for å gå over grenser. Kvinnene ble skremt med at de ville bli hengt ut offentlig, filleristet i vitneboksen og få alle googlesøk på seg selv knyttet til en fåfengt sak. Alternativet var å ta imot en stor sum, ofte på flere millioner dollar.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer