Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tilbyr 20 millioner til Stieg Larssons enke

- Vi kan ikke holde på slik i fem år til, sier suksessforfatterens bror.

TILBYS PENGEREva Gabrielssson var avdøde krimforfatter Stieg Larssons samboer i 32 år, kan få 20 millioner.Foto: Adrian Øhrn Johansen / Dagbladet
TILBYS PENGEREva Gabrielssson var avdøde krimforfatter Stieg Larssons samboer i 32 år, kan få 20 millioner.Foto: Adrian Øhrn Johansen / Dagbladet Vis mer

|||
(Dagbladet): Fem år etter suksessforfatter Stieg Larssons død, er det endelig en liten bevegelse i den nordiske kulturverdenens bitreste og mest omtalte arvestrid.
Skjønt «liten»: Stieg Larssons far Erland (74) og bror Joakim (51) i Umeå tilbyr nå forfatterens samboer gjennom 32 år, Eva Gabrielsson,  20 millioner kroner av de ufattelige bok- og filminntektene som renner inn på deres kontoer som juridisk rettmessige arvinger.
Stieg Larsson og Eva Gabrielsson var ikke gift, og uten gyldig testamente de to i mellom har hele potten gått til Stig Larssons kjødelig familie.

-Orker ikke fem år til
- Vi orker ikke fem år til. Nå må vi gå videre, sier broren Joakim Larsson i et intervju med Svenska Dagbladet, som ble offentliggjort i natt.

Neste år har Eva Gabrielsson varslet bok om den bitre arvestriden.

I dag skal advokaten til far og sønn Larsson ta den formelle kontakten med Eva Gabrielssons advokat om tilbudet.
Stig Larssons samboer og hans familie i Nord-Sverige har ikke vært på talefot siden forfatteren døde i november 2004 - før han fikk en smak av sin egen suksess.

Larsson døde plutselig, 50 år gammel, etter at han hadde levert manus til Millennium-trilogien til forlaget. «Menn som hater kvinner» var den første.

Ingen har rukket å spå hva Eva Gabrielsson vil svare på tilbudet.

130 millioner - foreløpig
Svenska Dagbladet har beregnet at far og sønn Larsson i Umeå foreløpig har fått 130 millioner kroner i royalties for bøkene som er solgt.
Like mye er på vei for bøker som ennå ikke er solgt.
Og i tillegg kommer inntekter fra filmene samtidig som store selskap i Hollywood vil forhandle om rettigheter.

Bad guys
Ifølge Svenska Dagbladet orker ikke far og sønn Larsson lenger rollen som bad guys.
Etter hvert som bøkene og den første filmen om hackeren Lisbeth Salander og journalisten Mikael Blomkvist sprer seg, har de juridiske arvingene fått et voldsomt påtrykk fra media over hele verden om arvestriden og forfatterens etterlattre samboer som ikke får fem øre.

Og historien om den norske pengeinnsamlingen til Eva Gabrielsson går også over hele kloden.

I fjor var Stieg Larsson nest mest solgte forfatter i hele verden.

Bøkene har solgt over 20 millioner eksemplarer i Europa, hvorav 3,5 millioner i Sverige.

I et utkast til testamente fra 1977 før Larsson dro på et risikofylt oppdrag i Etiopia, skrev han at Kommunistiska arbetareförbundet i Umeå skulle arve «rene penger» etter han.

Ny arvelov istedenfor penger
Men partiet har frasagt seg alle biderag på grunn av arvestriden. Partiet, som nå heter Socialistiska partiet, har isteden krevd en lovendring som skal ivareta interessene til Eva Gabrielsson og andre rettsløse samboere.

Nå sier far og sønn Larsson at de vil ta med Eva Gabrielsson på rad om hvor mye penger som skal tilflyte andre formål Stig Larsson ville støtte, blant annet hans gamle avis Expo.

Etter fem år i skyttergravene om en arv ingen kunne ane omfanget av, sier nå Joakim Larsson:
- Eva var en del av Stiegs liv. Hun skal kunne leve trygt og bra av det her. Vi kan gi henne 20 millioner.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media