Tilbyr Elton halv million

Galleri-eier Reidar Osen i Bergen vil ha en varig stopp av opptrykk av Ferdinand Finne-bilder, og tilbyr livsarvingen Thore Elton 500000 kroner hvis han ødelegger de grafiske platene.

Osen har engasjert seg sterkt i Finne-saken og har nå skrevet brev til Elton hvor han ber om at platene må ødelegges.

- Hvis de ikke blir ødelagt, slik at det fortsatt vil komme Finne-bilder inn i markedet, vil det ødelegge for Finnes ettermæle. Ja, det vil føre til at hele meningen med nummerering av grafikk faller bort. Det vil være katastrofalt for kunstmarkedet, sier Reidar Osen.

Oppfordring

Osen eier 500 Finne-bilder selv og vil tape penger om markedsinteressen for Finne-bilder skulle synke.

- Det er ikke pengene som er det primære her. Det viktige er at troverdigheten til Finne-bilder blir gjenopprettet, sier Osen, som avslutter brevet til Elton med en oppfordring:

«Glem alle eksperter, konsulenter, revisorer, rådgivere, advokater, forståsegpåere, rapporter, analyser, hovdenakker og tåkeprat. Mannen i gata rister på hodet. Du har en sjanse nå, Thore Elton. Bruk den!»

Inhabil

Men det er akkurat denne lista Thore Elton akter å holde seg til.

- Jeg tar Reidar Osens tilbud om 500 000 kroner til etterretning. Min avgjørelse som arvens forvaltningsansvarlige må imidlertid være basert på andre ting enn et pengetilbud. Jeg skal i tida framover snakke med en rekke mennesker i blant annet ulike kunstfaglige miljøer, og trenger tid og fakta før jeg tar en beslutning om disse platene. Men den vil som sagt bli tatt basert på fakta og en bred faglig vurdering, og ikke penger, sier Elton.

Finne-saken er anmeldt til Økokrim av en kunstkjøper tidligere denne måneden, og er nå oversendt til Riksadvokaten. Økokrim sendte saken videre på grunn av inhabilitet. Økokrims leder Einar Høgetveit har en nær venninne som var sentral under Finne-auksjonen på Bogstad gård i fjor.