Tildekket ved reisens slutt

TEHERAN (Dagbladet): - Reis opp stolryggene, slå sammen bordene og husk at kvinner må ha håret tildekket ved ankomst.

LH 600 fra Frankfurt til Teheran er i ferd med å lande. Flyvertinnen kommer med påminnelsen om hodesjal i en matter-of-fact-tone. Det er ikke noe å diskutere. Flere kvinnelige passasjerer er allerede antrukket i hijab - hodesjal - alle vi andre begynner å rote i veskene våre.

  • Jeg fisker opp den lille plastposen fra bunnen av ryggsekken.
Der ligger det tynne svarte sjalet med broderier (H&M kr 98) Med litt usikre bevegelser forsøker jeg å dandere det penest mulig. Det går ikke. Sjalet blir ikke en lett og luftig ramme rundt ansiktet som på Benazir Bhutto. Dessuten vil ikke sjalet ligge på plass slik - henslengt over den ene skulderen - det glir ned hele tida. Det er ikke annet å gjøre enn å knytte under haka, som en annen dronning Elizabeth på hesteryggen i Nord-England.

  • I fortvilelsen over å likne mer på dronning Elizabeth enn på Benazir Bhutto, ser jeg opp og utover flykabinen.
Der sitter flere av de andre kvinnene og kaver på samme måten. De rutinerte iranske damene kan dette og knytter med selvsagt mine på seg sine Chanel-mønstrede skaut. Mens vi andre nøler.

  • Hodetørkle knyttet under haka er grunnleggende ukledelig.
Det er ikke til å komme fra at skaut er uflatterende og kjerringaktig. Det kan til nød brukes en kald dag man er uten lue. Dette blir helt klart for meg idet jeg ser meg rundt. Plutselig er flyet fullt av kjerringer. I Frankfurt gikk det på flyet flere vakre, stilige og elegante kvinner - hvor er de blitt av? Jo, de sitter påkledd som om de skulle til seters når som helst.

  • Hun som sitter ved siden av meg, har trange jeans, syltynne høye hæler og en korsettaktig topp.
Hun har trukket på seg et gulbrunt skjerf og framstår plutselig helt annerledes. Hun tar det helt kult. Sjaltvangen ser ikke ut til å plage henne det minste. Sett i et iransk perspektiv er de statlige/religiøse kravene til kvinners antrekk blitt betydelig liberalisert de siste åra. Hijab er påbudt ute, men nå kan det være mønstret, brodert eller til og med i forsiktige farger. Det helsvarte dominerer fortsatt, men det finnes en og annen rød rose eller diskré gulltråd på tørklesnippene. Åpne sandaler og rødlakkerte negler er nå akseptert - helt uten arrestasjon eller piskeslag. Chadoren - det svarte teltet som helt dominerte gatebildet i åra etter Khomenis maktovertakelse i 1979 - er det ikke så mange av. Chadoren er ikke engang lenger påbudt i den iranske parlamentsbygningen.

  • Etter at vi har landet, tar passkontrollen sin tid.
Det er god tid til å studere skaut og sjal. Budeiefølelsen er påtrengende. Men det som da slår en med stor kraft, er dette: Når alle kvinnene i en folkemengde ser ut som svarte, brune og mønstrede små kjerringer, da vises mennene så mye bedre. De blir så tydelige. Menn med kort hår, langt hår, skallet eller med kaps. De synes som aldri før. Kanskje er det tilfeldig.