ÅRETS MANN: Chilenske Alejandro Aravena er mottaker av Pritzker-prisen for 2016. Han skal også lede årets store begivenhet, biennalen i Venezia. FOTO: CRISTOBAL PALMA
ÅRETS MANN: Chilenske Alejandro Aravena er mottaker av Pritzker-prisen for 2016. Han skal også lede årets store begivenhet, biennalen i Venezia. FOTO: CRISTOBAL PALMAVis mer

- Tildelingen minner litt om da Obama fikk Nobelprisen uten å ha utrettet noe særlig mer enn å vinne et valg

Det er greit å lage «smart» arkitektur til glede for verdens fattige, men den slags bør ikke belønnes med bransjens gjeveste pris. Hilsen rasende tysker.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Den sinte tyskeren heter Patrik Schumacher, og er ingen hvem som helst. Han har i flere tiår fungert som høyre hånd for en av 2000-tallets mest omsvermete arkitekter, irakisk-britiske Zaha Hadid.

Hva er det som har gjort ham så rasende? Jo, arkitektstandens fullstendige knefall for den politisk korrekte tidsånden. Arkitekter skal ikke hedres for å utføre humanitært arbeid. Arkitekter bør ikke bruke sine sofistikerte hjerner på å tegne hus for vanskeligstilte. Schumacher mener at de fattige med fordel kan klare seg selv: «They in fact are better equipped to design and build their dwellings themselves!» skriver han på sin Facebook-side.

I nyhetsbildet

Mens Zaha Hadid Architects har erobret verden de siste åra, er det en annen kar som for øyeblikket er bransjens «hotteste»: Alejandro Aravena. Den 48 år gamle chileneren ble i fjor sommer utnevnt til sjef for 2016-utgaven av arkitekturbiennalen i Venezia, noe som innebærer at navnet hans vil være i nyhetsbildet til årets ende.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn