<strong>BERGEN BY NIGHT:</strong>  «Bergen er dessverre best i mørket. Byens fremtid synes overlatt til tilfeldigheter,» er ett av utsagnene som har falt i debatten om byens tilfeldige planlegging de siste ukene. Her er sentrum sett fra Fløyfjellet. foto: Gulosten / Creative Commons
BERGEN BY NIGHT: «Bergen er dessverre best i mørket. Byens fremtid synes overlatt til tilfeldigheter,» er ett av utsagnene som har falt i debatten om byens tilfeldige planlegging de siste ukene. Her er sentrum sett fra Fløyfjellet. foto: Gulosten / Creative Commons Vis mer

Tilfeldige Bergen

I Vestlandets hovedstad er byutviklingen blitt så ille at man har begynt å skryte av Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Bergensere er kjent for å være høye på seg selv, men det må være en fordom, i hvert fall når det gjelder byutvikling.De siste ukene har stått i selvpiskingens tegn og kvalifiserte synsere har stått i kø for å tukte hverandre, som straff for årtier med skandaløs byplanlegging.

Det vil si, en gjensidig avstraffelse har det ikke vært. Blant dem som har fått unngjelde, finner vi lokalpolitikere, utbyggere, planmyndigheter og alle andre som ikke evner å tenke helhet. Ingen har utformet en overordnet visjon for Bergen by og dermed overlates utviklingen til tilfeldighetene. Disse tilfeldighetene er selvfølgelig ikke tilfeldige, men resultat av lobbyvirksomhet og «en kultur der det erkebergenske bysyndromet kjennskap og vennskap belønnes», som Bergens Tidende formulerer det på lederplass. Avisa har fått blod på tatt i forkant av «Bergensdebatten - en by med voksesmerter», som ble arrangert torsdag kveld, et samarbeid mellom BT, NRK Hordaland og Norsk design- og arkitektursenter. De fleste av avisdebattantene var til stede og deltok under arrangementet på Litteraturhuset i Bergen.Selvpiskingen i Vestlandets hovedstad har i det siste gått så langt at Bergens Tidende, igjen på lederplass, har funnet det riktig å skryte av Oslo. Ja, i hovedstaden får de det til! Der har det borgerlige byrådet fulgt opp sine ambisiøse planer, byen har landets beste kollektivtilbud og sykkelveinett og «bergenspolitikerne bør være litt flaue over at det er på Østlandet du finner byutviklingsprosjektet «Fjordbyen».» Mens E39 «dundrer over Danmarks plass», har Oslo senket E18 og fått på plass Operaen og Barcode, med Munch-museet på vei.

Du kan nå betale med

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer