Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tilfellet Handke

Peter Handke: Vi vil alle så gjerne at våre intellektuelle stemmer skal være opposisjonelle, at de skal våge å tale flertallet og den rådende konsensus midt imot. Men helst på en måte og med meninger vi alle kan være enige i.Slik er det ikke med tilfellet Peter Handke, den østerrikskfødte forfatteren som nå igjen skaper storm på tyske kultursider. Det skyldes at juryen til den høythengende Heinrich Heine-prisen forrige uke ga sin pris til Handke. Etter statuttene skal prisen deles ut til en person hvis litterære arbeid fremmer menneskerettighetene, det sosiale og politiske framskritt, samt fostrer forståelse og solidaritet mellom verdens folk.

DA PRISUTDELINGEN til Handke ble kjent, brøt debatten virkelig løs. Årsaken er Handkes engasjement i konflikten i tidligere Jugoslavia, der mange har opplevd ham som en forsvarer av Milosevic, og av serberne. Peter Handke har besøkt Milosevic\' grav, han har argumentert for at krigen i Jugoslavia var en konflikt der overgrep ble begått på alle sider, der alle parter hadde leire der tortur, voldtekt og drap fant sted.Handkes kritikere mener han bagatelliserer serbernes overgrep. Særlig gjelder det massakren i Srebrenica, der Handke argumenterer for at muslimene i Srebrenica hadde begått en lang serie overgrep og drap på serberne før massakren fant sted. Handke benekter ikke massakren, og han fordømmer den - men hans vilje til moralsk likestilling mellom partene i borgerkrigene faller mange tungt.

BLANT DEM var medlemmene av byrådet i Düsseldorf, som står som de formelle utdelerne av prisen. Kort etter at juryen hadde tatt sin beslutning, vedtok bystyret at Handke likevel ikke skulle få tildelt prisen. De trakk den simpelthen tilbake. Det førte igjen til at to av jurymedlemmene gikk av i protest.«Ingen kan forstå, langt mindre forsvare Handkes bisarre handlinger når det gjelder Milosevic», skriver de to, men «en av de primære grunnene til å gi prisen til Handke er at han er ubøyelig i sin poetiske holdning når det gjelder den offentlige mening og dens ritualer. Heksejakten som nå raser mot Handke demonstrerer klart at Handke virkelig fortjener prisen».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media