Tilfellet Nesser

Van Veeteren takker for seg.

BOK: Førstebetjent Van Veeteren dukket opp på svensk i 1993 i romanen «Det grovmaskede nettet», ti år etter fullfører Nesser kriminalsuiten om Maardam-politiet med «Tilfellet G». Van Veeteren, som forlengst har meldt overgang til bokhandlerfaget, etterlot seg bare en uløst sak, som det har vært henvist til i tidligere romaner. Det er tilfellet G.

Ur-klisjé

Handlingen i «Tilfellet G» tar til i 1987, før «Det grovmaskede nettet», og åpner med alle kriminalromaners ur-klisjé: Den loslitte privatdetektiven Maarten Verlangen får besøk av en vakker kvinne som vil ha sin ektemann overvåket - uten å oppgi noen grunn for overvåkingen. Noen dager senere blir hun funnet død i et tomt svømmebasseng mens Verlangen er på fylla med ektemannen, også kjent som Jaan G. Hennan - G.

Van Veeteren er overbevist om at G. har drept sin kone, uansett hvor mye han var på bar med en privatdetektiv.

Men han klarer ikke å bevise noe, og saken ender som vi vet som Van Veeterens eneste uløste.

Sluttoppgjør

Så spoles handlingen femten år framover, til 2002 og det man vel kan kalle sluttoppgjøret mellom Van Veeteren og G. Men i Håkan Nessers hender blir det en overraskende avslutning, både på en kriminalroman og på en serie. Nesser er en leken kriminalforfatter, og han utnytter alle eksentriske trekk hos sine hovedpersoner for å gjøre dem levende. I første halvdel av «Tilfellet G» går han riktignok i den fellen at han trekker ut handlingen i det lengste, uten å ha så mye nytt å si, men han gir oss til overmål tilbake i avslutningen. Gyldendal skal berømmes for å ha fulgt serien til ende, men de har ikke akkurat servert den i kronologisk rekkefølge - «Det grovmaskede nettet» kom på norsk først for to år siden. Selv om de prinsippfast hevder at bøkene er frittstående, så inneholder de detaljer og henvisninger man ikke får med seg uten å ha lest alle.

Da er det en trøst at bøkene holder så høy kvalitet at man godt kan lese alle ti om igjen - og nå i riktig rekkefølge!