PROVOKASJON SOM METODE: Donald Trump. Foto: AP/Evan Vucci/Scanpix
PROVOKASJON SOM METODE: Donald Trump. Foto: AP/Evan Vucci/ScanpixVis mer

Tilfellet Trump

Det er vårt håp at Trump aldri flytter ut av Trump Tower.

Meninger

Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump er så avgjort en mann som tør der andre tier. Han sier ting som ingen annen politiker vil eller tør si. Tilsynelatende uten å blunke fornærmer han store velgergrupper som latinoer og muslimer, og han prøver å gjøre narr av foreldre til soldater som har falt i kamp for USA. Han snakker i store ord om ting han åpenbart ikke har greie på. Donald Trump bryter alle normer som sentrale amerikanske - og europeiske - politikere hittil har måttet forholde seg til. Han har provokasjon som metode. Hva er det som gjør Trumps skamløshet så attraktiv i årets amerikanske valgkamp?

Trump er så ekstrem at han også får en tenksom mann som AP-leder Jonas Gahr Støre til å gå til det oppsiktsvekkende skritt å ha en offentlig mening om hvem amerikanerne bør velge til president i november. I et intervju med VG i går sier Støre at det er dypt urovekkende at vi kan få en amerikansk president som trekker i tvil prinsippene og forpliktelsene i Nato, og som ser ut til å mene at det var i orden at Russland annekterte Krim for to år siden. Det er ikke i orden, mener Støre.

Vi deler fullt ut Støres bekymring. Og føyer gjerne til at det mest skremmende med tanken på en president Trump - ved siden av hans narsissistiske personlighet, og korte lunte - er hans åpenbare kunnskapshull. Om Ukraina kan han åpenbart ikke fakta, og er tilsynelatende ikke klar over om det er russiske soldater i Ukraina eller ikke. Og om atomvåpen ser Trump ut til ikke å forstå at hele hensikten med atomvåpen er at de aldri kan brukes, at de kun er til avskrekking. Men så er det ikke alltid så lett å forstå Trump, for han ytrer seg ofte i enstavelsesord som man gjerne finner et stykke unna fasjonable Trump Tower på Manhattan, der presidentkandidaten inntil videre holder til.

Det er vårt håp at Trump aldri flytter ut av Trump Tower. Men vi innser at Trump har funnet en åre av misnøye som gjør at han har kunnet flyte på en bølge av mistillit til hele det politiske etablissementet. Det er denne bølgen av mistillit som gjør at Trump kan slippe unna med å bryte tabu etter tabu i amerikansk politisk kultur. Trumps tilhengere ser ikke ut til å la seg sjokkere av de bisarre angrepene eller av at Trump har provokasjon som politisk metode. Det sjokkerende ser i stedet ut til å være mobiliserende for ganske store velgergrupper. Derfor er det - dessverre - alt for tidlig å avskrive Donald Trump i høstens dramatiske valgkamp.