Tilfreds med «konfliktarbeidet» på Nasjonalmuseet

Kulturminister Trond Giske (Ap) sier seg tilfreds med at ledelsen og de ansatte ved Nasjonalmuseet er kommet fram til en plattform for å løse konflikten ved museet.

Etter at Giske tirsdag ble forelagt en plan på seks punkter fra representanter for museet for å løse konflikten mellom ledelsen og ansatte, erklærte han at departementets engasjement i den akutte situasjonen er over.

Sekspunktsplanen er et resultat av et møte 3. april der Giske ga ledelsen og ansatte ved museet frist til 29. april til å komme med et opplegg for en løsning.

Oppmerksomheten til de involverte i saken skal nå rettes mot bygging av det nye nasjonalmuseet for bildende kunst på Tullinløkka i Oslo, påpeker Giske

.

- Vi kan nå sette fullt trykk på en ny arkitektkonkurranse for det nye museet. Og jeg er overbevist om at alle parter tar ansvar, sier kulturministeren samtidig som han påpeker at det vil ta tid å finne løsning på konflikten.

Tre arkitekt-konkurranser

Det skal senere være et nytt møte mellom departementet og ledelsen ved Nasjonalmuseet (tidligere Nasjonalgalleriet) om det nye museumsbygget i Oslo som skal stå ferdig til 100-årsjubileet for Grunnloven i 2014.

En ny arkitektkonkurranse for et nytt museum vil være den tredje siden begynnelsen av 1970-tallet. Ingen av de to foregående utbyggingsplanene er blitt satt ut i livet.

KLEM: Kulturminister Trond Giske og direktør Allis Helleland gir hverandre en klem etter dagens møte. Alle foto: SCANPIX/TERJE BENDIKSBY
KLEM: Kulturminister Trond Giske og direktør Allis Helleland gir hverandre en klem etter dagens møte. Alle foto: SCANPIX/TERJE BENDIKSBY Vis mer

Men etter at Nasjonalmuseet for noen år siden ble opprettet og det i en stortingsmelding i 2003 ble sagt at det skulle bygges et nytt museum, er planene tatt opp igjen.

Fem års limbo

Ansatte ved museet har uttrykt mistillit til både direktør Allis Helleland og styreleder Christian Bjelland ved Nasjonalmuseet. Helleland er blitt kritisert for å overkjøre museets fagfolk når det gjelder innkjøp av kunst, for sin lederstil og sin personalbehandling.

Styreleder Bjelland har fått kritikk for ikke å ha satt foten ned og bedt Helleland å trekke seg fra direktørstillingen.

Styreleder Bjelland sier til NTB at konflikten ved museet er sammensatt og at den har gått over lengre tid. Grunnlaget for konflikten går på arbeidsmiljøet, på organisasjonen av museet og på byggesaken.

- Konflikten har vært et fem års limbo, sier Bjelland. Dermed sier han også at konflikten har vært til stede før Allis Helleland ble ansatt i fjor høst da hun avløste den kontroversielle Sune Nordgren.

Ingen søndagsskole 

Allis Helleland kom til Oslo fra en lignende direktørstilling i København der hun også hadde erfaring med en lignende utbyggingssak. Hun kom også fra et museumsmiljø med en organisasjonskultur som, ifølge Bjelland, ikke var noen søndagsskole.

- Dette sammen med hennes kunstmuseumsfaglige bakgrunn var hovedgrunnene til at vi ansatte Helleland, sier Bjelland til NTB.

Han håper nå på ro og at man har fått et grunnlag for å bedre organisasjonskulturen ved Nasjonalmuseet.

- Det er en vanskelig jobb som står foran oss, sier tillitsvalgt i Forskerforbundet ved Nasjonalmuseet, Randi Godø.

Hun avviser at ansatte har krevd Hellelands avgang, og sier at mistilliten fra ansatte går på at ledelsen ikke har klart å håndtere konfliktene ved museet. Men hva konfliktene nærmere bestemt går på, vil hun ikke si noe om.

(NTB)

<B>LEDERE:</B> Styreleder Christian Bjelland og direktør Allis Helleland.