- Tilhenger av toalettlektyre

Eirik Newth og Ingrid Espelid Hovig svarte leserne.

(Dagbladet.no): Mandag 5. mars åpner Mammutsalget, Norges største boksalg. Mandag svarte Mammutambassadørene Eirik Newth og Ingrid Espelid Hovig på spørsmål fra Dagbladet.nos lesere.

- Jeg er en varm tilhenger av unyttige "visste du at"-faktabiter - slike bøker passer blant annet veldig godt som - eh - toalettlektyre for gutter, røpet blant annet Eirik Newth, mens Ingrid Espelid Hovig insisterte på at det er noe helt annet enn kokebøker hun har mest av i bokhylla.

800 titler har fått rabatter på opptil 80 prosent i årets Mammutsalg. Blant dem er Eirik Newths bok «Tallenes verden», en barnebok om matematikk. Selv om boka blir så billig at han ikke tjener noe på den, synes Newth det er helt strålende å være med på Mammutsalget.

- Vi lager for mange bøker i Norge, ellers hadde vi ikke hatt salg. Det er enkel økonomi. Vi må bli kvitt overskuddet på et vis, sånn er det jo i alle bransjer, sier Newth til Dagbladet.no.

Hans har skrevet flere bøker om naturvitenskap for barn og ungdom.

Likte ikke salget før

Han er også kjent for deltakelsen i TV2-programmet «Skal vi danse», og er sønn av forfatterne Mette og Philip Newth. Det er første gang han har en bok med i Mammutsalget, og han innrømmer at han ikke var så begeistret for salget før.

- Mange forfattere liker ikke Mammutsalget, og jeg likte det heller ikke før. Boka forsvinner jo ut av systemet, man får ikke mer penger for den, og for mange forfattere betyr det at boka bare blir tilgjengelig i antikvariater etterpå, sier han.

MAMMUTAMBASSADØRER: Ingrid Espelid Hovig og Eirik Newth selger hver sin bok gjennom Mammutsalget. Mandag var de på besøk i Dagbladet.no for å svare på spørsmål fra leserne. Foto: MARIE L. KLEVE
MAMMUTAMBASSADØRER: Ingrid Espelid Hovig og Eirik Newth selger hver sin bok gjennom Mammutsalget. Mandag var de på besøk i Dagbladet.no for å svare på spørsmål fra leserne. Foto: MARIE L. KLEVE Vis mer

- Det er en del forfattere som ikke liker å tenke på bøker som produkter, men økonomisk sett er de jo det. En får være litt usentimental. Selvfølgelig er det litteratur, men det er også et produkt, mener han.

Ingrid Espelid Hovig stiller med kokeboka «Helt enkelt baking» i Mammutsalget.

- Hvis det er et opplag som er vanskelig å bli kvitt på en annen måte, synes jeg det er veldig fint å redusere prisen, slik at enda flere kan få tak i den. Også er det bra at lagrene tømmes, slik at bøkene ikke blir liggende der i det uendelige, mener hun.

Ikke mislykkede forfattere

Begge har tenkt seg en tur i bokhandelen under salget.

- Jeg har satt et kryss ved «Kompani Orheim» av Tore Renberg, men jeg må nok være tidlig ute for å få tak i den. Ellers vil jeg se etter faglitteratur, særlig historiske bøker.

- Men det som er ålreit, er at det er en del bøker av kjente forfattere som selges billig. Det behøver ikke å bety at en forfatter er mislykket, men kanskje forlaget har trykket opp for mye og har lyst til å tømme lageret eller lage en ny utgave, sier han.

Ingrid Espelid Hovig vil se etter noen nye kokebøker.

- Jeg må prøve å holde meg oppdatert. Men jeg vil også se etter noen romaner. Jeg så at Linn Ullmann var med, og Vigdis Hiorth. Jeg synes det er gøy å gå i bokhandelen og føle stemningen, synes hun.

Liste over årets Mammut-bøker finner du hos Haugen Bok.

I dag er Eirik Newth og Ingrid Espelid Hovig dine guider til Mammutslaget. Spør dem også om litteratur, kokebøker, dansing og barnebøker.