- Tilhører privatlivet

Forfatter Ingar Sletten Kolloen mener lobotomeringen av Ellinor Hamsun tilhører privatlivets fred.

Han har valgt å utelate opplysningen i sin kommende Hamsun-biografi.

-  Jeg kan ikke skjønne at dette verken har offentlighetens interesse eller at det kaster nytt lys over Hamsuns liv. Dette tilhører privatlivets fred, mener Kolloen.

Tyskprofessor Gerd Høst (89) avslørte i går overfor Dagbladet at Ellinor Hamsun ble lobotomert to ganger på 1950-tallet. Inngrepet ble gjort fordi hun led av depresjoner, bulimi og alkoholproblemer.

Kolloen presiserer at han ikke har lest Gerd Høsts bok «Så mange slags kjærlighet» om Ellinor Hamsuns liv, men at han uttaler seg på bakgrunn av de valgene han selv har gjort. I arbeidet med Hamsun-biografien har han fått innsikt i flere av familiens dystre hemmeligheter, men har valgt å utelate flere av dem.

-  Men du har jo selv valgt å bruke legejournalen fra Hamsuns år i psykoanalyse, er ikke det like uetisk?

-  Det kommer an på hvordan man bruker opplysningene, og det får kritikerne vurdere når bind to foreligger.

Høst, som var venninne med Hamsuns datter i Berlin på 1930-tallet, antydet i går at hun tror Ellinors depresjoner og spiseforstyrrelser bunner i at hun ble for tidlig sendt hjemmefra. Hamsuns datter ble sendt til klosterskole da hun var 13 år.

-  Det blir kvasipsykologi å trekke sånne slutninger. Det å forklare en nervesykdom med at hun hadde problemer hjemme er for enkelt, mener Kolloen.

Hans biografi kommer i midten av oktober. Han har alliert seg med psykiater Sigmund Karterud for å forstå Hamsuns sjelsliv.

Høst mener på sin side hun og Kolloen har to ulike prosjekter. Selv om lobotomeringen ikke kaster nytt lys over Hamsun, kaster den lys over Ellinors liv.

-  Jeg har vært opptatt av Ellinors skjebne, og det er den jeg har skrevet om. Jeg ville gi et mer sammensatt bilde av henne. Hamsun hadde jo ikke noe med lobotomeringen å gjøre.

Les mer om Hamsun:

dagbladet.no/litteratur

KRITISK: Ingar Sletten Kolloen, her med flere kasser med unike Hamsun-brev, har valgt å utelate opplysningen om at Ellinor Hamsun ble lobotomert i sin Hamsun-biografi.