Tilliggende herligheter

The Beach Boys har sine inspirasjonskilder, og er selv blitt studert grundig av et utall artister. Flere plater oppsummerer både forløperne og etterkommerne. Her er ti CD-er som er verdt å lete etter dersom du er interessert i å høre Brian Wilsons musikk i et utvidet perspektiv.

1. Diverse artister: «Beach Boys Classics»

Japansk utgivelse med originalversjonene av låter Beach Boys spilte inn med artister som Chuck Berry, Everly Brothers, Dick Dale, The Ronettes, Fats Domino og The Four Freshmen.

2. Diverse artister: «Brian Wilson Masterpiece, Vol. 1»

Nok en japansk juvel, med 24 låter Brian Wilson skrev for andre artister på tidlig 60-tall, med Jan & Dean, The Surfaris, Gary Usher, The Sentinels, The Honeys og The Bel-Aire Pops Orchestra.

3. Gary Usher: «Add Some Music to Your Day»

Symfoniske versjoner av Brian Wilsons musikk, med en tidligere samarbeidspartner som også produserte Beach Boys-låter for den solfylte California-gruppa Saggitarius.

4) Diverse artister: «Stars and Stripes, Vol. 1»

Country-versjoner av Beach Boys-låter, særlig anbefales «409» med gitarkongen Junior Brown og Willie Nelson med «The Warmth of the Sun», som Wilson skrev etter drapet på John F. Kennedy.

5) Trygve Thue: «Jeg - en Beach Boy»

Selveste Tyggen Tut med en helhjertet hyllest til forbildene, sterkt oversatt til norsk/bergensk.

6) Diverse artister: «Caroline Now!»

En av de flotteste hyllestplatene som noensinne er produsert, med et utsøkt utvalg artister som framfører til dels sjeldne Beach Boys-låter. Et must!

7) Diverse artister: «A Jazz Portrait of Brian Wilson»

Brian Wilsons musikk er både tidløs og sjangerløs. Her går et dusin jazzmusikere løs på sangene hans.

8) The High Llamas: «Hawaii»

Sean O'Hagan med det kanskje mest helhjertede forsøket noensinne på å lage en personlig variant av «Pet Sounds». Denne strålende plata fins for øvrig også i en dobbel- CD, amerikansk versjon med seks sterke bonusspor.

9) Danny Gatton: «88 Elmira St.»

Supergitaristen, som tragisk nok endte med å ta livet av seg, lagde på denne plata en nydelig instrumentalversjon av «In My Room». Neppe et tilfeldig valg. Det var nok noe med ensomhet, som han hadde felles med Brian Wilson.

10) Yo La Tengo: «Little Honda»

Seks spors EP der kultgruppa Yo La Tengo tar sats og lager en sterk, gitarskimrende versjon av Beach Boys' motorsykkelhit. Fins også på albumet «I Can Hear the Heart Beating as One».