DEBATT

Tillitsreform i skolen:

Tillit bygger på tillit

Kommunesektoren må ha statens – og lærernes – tillit for å være en ansvarlig arbeidsgiver. Men tillit kan ikke vedtas i en ny reform.

TILHØRIGHET: Skolens tilhørighet til lokalsamfunnet er avgjørende viktig både for samfunnet og for skolen, skriver artikkelforfatteren. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
TILHØRIGHET: Skolens tilhørighet til lokalsamfunnet er avgjørende viktig både for samfunnet og for skolen, skriver artikkelforfatteren. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

En ansvarlig kommunesektor forutsetter at statlige myndigheter har tillit til kommunene og ikke innsnevrer vårt handlingsrom gjennom detaljerte lovendringsforslag. KS advarer stortingspolitikerne mot å foreslå endringer i opplæringsloven på bekostning av lokaldemokratiets nødvendige handlingsrom.

Vi advarer ikke fordi vi ikke har tiltro til lærerne, tvert imot. Vi advarer fordi stortingspolitikerne da tramper rett inn i det lokaldemokratiske handlingsrommet, et handlingsrom kommunene trenger for å utøve sitt ansvar både som arbeidsgiver og som ansvarlig for barn og unges utdanning og oppvekst.

Skolen er en viktig del av et bærekraftig lokalsamfunn og lokaldemokrati. Derfor er utvikling av skolen en av de viktigste oppgavene for kommuner og fylkeskommuner. En god skole forutsetter godt samarbeid, tillit og god forståelse mellom mange aktører.

Nå har akkurat et forslag fra representanter i Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV vært til høring på Stortinget. De mener det er behov for en tillitsreform i skolen. I forslaget vises det blant annet til at en god skole forutsetter at dyktige lærere og andre voksenpersoner gis tid og tillit til å følge opp hver enkelt elev og til å tilrettelegge undervisningen slik at elevene kan lære på den måten de lærer best.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer