Tillit på spill

Et eventuelt tillitstap som følge av disse sakene rammer ikke bare regjeringen, men hele demokratiet.

SÅRBART:  Utenriksminister Jonas Gahr Støre på arbeiderpartiet sitt årsmøte. «Nå ser vi at demokratiet også er sårbart på vårt øverste forvaltningsnivå,» skriver artikkelforfatteren. Foto: Melisa Fajkovic
SÅRBART: Utenriksminister Jonas Gahr Støre på arbeiderpartiet sitt årsmøte. «Nå ser vi at demokratiet også er sårbart på vårt øverste forvaltningsnivå,» skriver artikkelforfatteren. Foto: Melisa Fajkovic Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det kan se ut som om iveren etter å ivareta det som statsrådene selv definerer som «gode formål» fører til at de velger å sette til side regelverk som skal sikre tillit og hindre alvorligere lovbrudd som myndighetsmisbruk og korrupsjon.Rekken av statsråder som ser ut til å ha snublet ved tildeling av midler til personer- og organisasjoner som står statsrådene eller deres partier nære begynner dessverre å bli lang- og det er mer alvorlig enn det er pinlig. Det er spørsmål om brudd på interne regelverk i egne departementer om hvordan økonomiske tildelinger skal skje, samt fundamentale habilitetsregler.

Det som begynte med Lysbakken-saken, omfatter nå tilsvarende saker i andre departement. Nå sist spørsmålet om utenriksministeren burde ha sørget for en habilitetsvurdering ved tildeling av seks millioner til et nordområdeprosjekt som en av hans barndomsvenner står bak. Det er overraskende at en så erfaren statsråd kan se ut til å ha snublet i svingen.

Det er grunn til å tro at det nå hadde oppstått en større krise om det var en mindretallsregjering som styrte landet. Som følge av flertallsstyret, er imidlertid den eneste veien videre en prosess gjennom Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Sjelden har vel denne komiteens relevans og rolle vært viktigere enn det vi nå er vitne til.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer