Tillit til besvær

Ingress

Meninger

Det er naturligvis ikke noe sterkt ønske blant velgerne om å få kjemiske våpen fra Syria på norsk jord. Men nå har altså Norge fått en forespørsel om å bidra til å ødelegge dem fra Russland og USA, vår største og mektigste nabo og vår sterkeste allierte, gjennom Sikkerhetsrådet i FN. Norges mest naturlige bidrag til syrerne er nødhjelp og å ta imot flyktninger. Det er mindre farlig både miljømessig og politisk.

Vi mener likevel Norge, nå midt i regjeringsskiftet, bør svare FN - og Russland og USA - et raskt ja på forespørselen. Russland vil helst ha våpnene ødelagt i Syria, men det er ikke så lett midt i en borgerkrig. USA vil ha det gjort i Norge. Jørn Siljeholm, tidligere våpeninspektør for FN, og Ståle Ulriksen, forsker ved NUPI, sier i Dagbladet torsdag at dette er en gyllen anledning for Norge til å gjøre nytte i Midtøsten. Noen må jo ødelegge disse våpnene som verden er enig om å forby. Det er ikke nødvendigvis så farlig å få disse våpnene til Norge verken for mennesker eller miljøet, så sant de kan fraktes trygt ut av Syria og hit. Det haster med å fjerne dem fra den syriske krigsskueplassen, men i Norge kan man bruke så lang tid man vil på å ødelegge dem. Om ikke all nødvendig teknologi og utstyr finnes her til lands, så vil nok land som er oss takknemlige, bidra med sitt.

Hvis Norge påtar seg dette oppdraget har landet vist seg som en nyttig og viktig partner for både USA og Russland og spilt en positiv rolle i Midtøsten og i Asia. For et lite land er det beste forsvaret å bli sett på som en pålitelig venn av flest mulig andre. Det er i landets langsiktige strategiske interesse. Om forholdene mellom de store maktene skulle fryse, er det viktig å ikke komme i klemme mellom dem. Norge kan trenge venner for å forsvare Nordområdene og Svalbard om det skulle komme utfordringer der.

Norge har egentlig fått en tillitserklæring, i form av en litt brysom forespørsel fra USA og Russland. Den bør avtroppende og påtroppende regjering bli enige om å svare ja til. Det haster også med å svare, for da har norske diplomater bedre anledning til å påvirke hvordan dette skal foregå. Og da har Norge anledning til å stille vilkår for å ta oppdraget. Mange spørsmål står ennå uten svar, og det gjelder å delta når de skal avklares.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.