Tillit til politiet?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

MENINGSMÅLINGER: Midt i juli gikk NRK tungt ut med toppoppslag på nyhetssendingene om at tilliten til Politiet er kraftig svekket etter Fritz Moen saken og dødsfallet til Eugene Obiora. Gravalvorlig ble påstanden kommentert av representanter for Politiet og kritiske forsvarsadvokater. NRK bygger sin påstand på en meningsmåling som er utført av Sentio. Dessverre gir denne meningsmålingen ikke på noen måte grunnlag for NRKs konklusjon – fordi den rett og slett representerer et faglig lavmål.

På oppdrag fra NRK Trøndelag har Sentio stilt følgende spørsmål i en meningsmåling: «Hvordan har Fritz Moen- og Eugene Obiora-sakene påvirket din tillit til Politiet: Er tilliten styrket, svekket eller den samme?» Denne målingen føyer seg inn i rekken av meningsmålinger som ofte kommer i kjølvannet av store, dramatiske og til dels negative begivenheter i samfunnet.

Medier eller andre henvender seg til meningsmålingsinstituttene fordi de ønsker å måle nettopp det spørsmålsordlydene spør om: om saken eller behandlingen av den har påvirket folks generelle holdninger til saksområdet eller personer og institusjoner som er knyttet til sakene og hvor stor effekten på holdningene er. Det som gjør denne måten å måle på så aldeles gal, er at den krever at folk vet presist hva deres holdning var en gang i fortiden, at de kan bestemme sin holdning nå like presist, og at de kan sammenligne disse holdningene og deretter avgjøre om det har funnet sted eventuelle endringer. Men slike generelle vurderinger er dessverre umulige å gjøre for vanlige mennesker. Derfor vi de naturlig nok vurdere karakteren av den aktuelle saken når de svarer, slik at meningsmålingen faktisk bare gir inntrykk av hva de mener om aktuelle saker eller begivenheter og ikke av endringer av holdninger til berørte institusjoner. Følgelig fremstår denne typen målinger som en demonstrasjon av bruk av ledende spørsmål.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer