<strong>ORDFØRER:</strong>  Trude Drevland (H)  i Bergen.
ORDFØRER: Trude Drevland (H) i Bergen. Vis mer

LEDER

Tilliten er svekket

Hun kommer med overtroisk vrøvl om at det bringer ulykke hvis gudmor ikke er til stede.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Trude Drevland er ei fargerik og populær dame som står på for Bergen. Det er det ingen tvil om. Nå hylles og forsvares hun på sosiale medier av bypatrioter og høyrefolk etter reder-fadesen.

Men det er ikke sånn at målet helliger middelet. Det gjelder visse kjøreregler, også for ordførere. Faktisk bør de være særlig påpasselige. Drevland har latt seg påspandere luksustur med privatfly til Venezia for å være med på sjøsettingen til et av skipene til reder Torstein Hagen, uten å føre det inn i gaveregisteret. Hun har feilinformert om detaljer rundt turen. Først fortalte hun at flere var om bord i flyet, før hun innrømmet at det bare var hun selv, sønnen og havnesjefen.

Så kom opplysningen som gjør saken mer alvorlig. I en «takk for sist»-e-post ba rederen Drevland om en tjeneste. Han ønsket å få endret et regelverk til fordel for sitt rederi. Han avsluttet e-posten med en forventning om «gunstigste behandling». Ordføreren fulgte opp og sendte mail til sin Høyre-venninne, statsråd Monica Mæland. Noen måneder etter var forskriften på plass.

Korrupsjonseksperter utelukker ikke at dette kan være korrupsjon. Disse reglene er blitt strengere de siste årene. Bergen kommunes etiske regelverk sier at folkevalgte må unngå situasjoner der omgivelsene kan oppfatte at fordeler har påvirket beslutninger. Ordføreren har i kraft av hvem hun er, mottatt noe som objektivt sett er en fordel. Om hun liker vann eller ei, er helt likegyldig. Her burde varsellampene ha blinket. I stedet kommer hun og hennes forsvarere med overtroisk vrøvl om at det bringer ulykke hvis gudmor ikke er til stede under sjøsettingen. Er dette middelalderen?

Trude Drevland kan ha påvirket eller forsøkt å påvirke en politisk beslutning til fordel for den sjenerøse rederen. Uansett hvilken side av straffeloven ordføreren er på her, så er opptredenen etisk problematisk og egnet til å svekke hennes tillit. Tillit er det viktigste en politiker har. Både bergenspolitikere, reder-konkurrenter og vanlige borgere må kunne føle seg trygge på at en ordfører følger regler og likebehandler alle.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer