Tilløp til krisesmitte

Ingress

Meninger

Arbeidsledighetstallene som Nav presenterte i går forsterker inntrykket av at Norge så smått begynner å merke virkningene av krisa i Europa. Fra april til mai ble det 2200 flere arbeidsledige her i landet. Totalt er det 65000 personer som er registrert helt ledige. Det er 4000 flere enn på samme tid i fjor. Ledigheten har økt mest blant menn mellom 30 og 60 år. Det henger ifølge Nav-direktør Joakim Lystad sammen med at det er mindre aktivitet i bygg- og anleggssektoren som sysselsetter en stor andel menn. I denne sektoren var det 19 prosent større ledighet nå i mai enn i samme periode i fjor.

Tidligere denne uka presenterte Statistisk sentralbyrå sine tall som er basert på den såkalte Arbeidskraftundersøkelsen (AKU). De viste at arbeidsledigheten nå ligger på 3,7 prosent av arbeidsstyrken, tilsvarende 100000 mennesker. Det er mange år siden vi har sett slike ledighetstall. Selv om tilstanden i Norge må beskrives som en idyll målt mot tilstandene i eurosonen, er det tydelig at tallene uroer. Høyres arbeidslivsansvarlige Torbjørn Røe Isaksen advarte i kraftige ordelag tidligere denne uka. Det samme har Jens Stoltenberg gjort på OECD-møtet i Paris og her hjemme, blant annet i NRKs partilederdebatt torsdag. Arbeidsminister Anniken Huitfeldt sier økningen viser at Norge ikke er uberørt av krisa i Europa. Så selv om ledigheten er lav, øker oppmerksomheten rundt den.

Statistisk sentralbyrå spår i sin siste rapport om konjunkturtendensene at ledigheten vil øke utover høsten, men så flate ut neste år på om lag 3,5 prosent. Til sammenlikning var gjennomsnittsledigheten i eurosonen i april 12,2 prosent. Det er det virkelig alvorlige. Innstramningspolitikken har ikke virket. Snarere har den brakt de hardest rammede landene dypere inn i krisa, med den følge at vekstanslagene i flere av landene er nedjustert. Det betyr igjen av våre handelspartnere verken har evne eller penger til å kjøpe norske varer i samme grad som om pilene igjen hadde pekt oppover. I seks kvartaler har det nå vært nedgang i euroområdet, med Portugal, Italia, Hellas og Spania som de verst stilte landene. Heldigvis kan norsk næringsliv handle med andre regioner, men heller ikke i de framvoksende økonomier er framveksten like stor som før. Verden går ikke av hengslene. Men de knirker og trenger smøring.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.