Tilpasset moderne familier

Kanskje fødes det flere barn dersom det oppleves at småbarnsfasen ikke er VM i å klare alt på en gang?

LYTTER: Debatten Støre har startet viser Arbeiderpartiet som et åpent, nysgjerrig og lyttende parti, skriver Aasvik.
LYTTER: Debatten Støre har startet viser Arbeiderpartiet som et åpent, nysgjerrig og lyttende parti, skriver Aasvik.Vis mer
Meninger

Arbeiderpartiets leder, Jonas Gahr Støre, har sagt at vi må se på bedre ordninger for den moderne familien. Rekasjonene er delte. Mange føler at partiet tar folk på alvor. Andre roper nei! Kontantstøtten må bort.

Debatten Jonas har startet etter oppfordring fra flere i kvinnenettverket handler ikke om dagens kontantstøtte og om at kvinnene skal tilbake til kjøkkenbenken. Den handler om at den moderne familien i dag, barna, mødrene og fedrene, har et ganske voldsomt tempo i startfasen som familie. Den handler om at vi politikere hele tiden skal se etter løsninger som gjør at familier kan leve gode liv, at både menn og kvinner ser muligheten til å jobbe i tillegg til å ha familie, og at velferdsstaten legger tilrette for at de kan gjøre det. Dette innebærer på ingen måte at vi skal bortprioritere målet om to barnehageopptak i året, snarere tvert i mot.

I en overgang i livet, fra foreldrepermisjon til barnehage, trenger både foreldre og barn tid for å omstille seg til en ny tilværelse. Leder i Arbeiderpartiets kvinnenettverk, Anniken Huitfeldt, var den som først løftet debatten om en overgangsordning der barna begynner gradvis i barnehage og gradvis er hjemme med foreldrene. Dette er ikke snakk om år, men om noen få måneder.

Kanskje kan dette være en løsning som gjør at flere mødre ser muligheten til å jobbe fulltid , når de vet at de får tid til å tilpasse hverdagen mer en periode?

Kanskje er det flere som velger barnehageplass ved at overgangen er smidigere?

Kanskje fødes det enda flere barn dersom det oppleves at småbarnsfasen ikke er et verdensmesterskap i å klare alt på en gang?

Dersom vi skal legge til rette for at alle kan ha en sterk tilknytning til arbeidslivet samtidig som det skal være en god opplevelse å ha små barn må vi tenke nytt for å legge til rette for begge deler. Det er bra for far, for mor, for barna, for familiene, for arbeidsgivere og arbeidstakere.

I dag opplever mange unge kvinner og menn et enormt forventningspress til at de skal klare alt. Det er ikke til det beste for hverken familien eller for samfunnet om man ikke med jevne mellomrom tilpasser systemene til det livet folk lever. Nå er det på tide med en ny diskusjon rundt den moderne familien og hvilke behov man har.

Det må gå an å diskutere hvordan vi best kan tilpasse ordningene til dagens virkelighet, uten at man anklages for å ønske kvinnene ut av arbeidslivet.

Hva ordningen skal hete er ikke det viktigste, men dersom det gjør det enklere å diskutere innholdet kan man kalle det den nye tidskontoen.

Det viktigste er at vi som politikere klarer å meisle ut en politikk som er målrettet og legger et godt grunnlag for fortsatt høy sysselsetting samtidig med muligheten for å leve gode liv.

I Arbeiderpartiet har vi en ambisjon er at moderne familier skal leve gode liv. At velferdsordningene gjør det mulig å kombinere jobb og familie. Det er viktig med politikere som er løsningsfokuserte og som ser folks hverdag. Debatten Jonas har startet er derfor helt på sin plass og viser Arbeiderpartiet som et åpent, nysgjerrig og lyttende parti.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.