Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

NRK-streiken

Tilspissing i NRK-streiken: - Kan føre til at streiken varer lenger

- Kan ta lenger tid før partene bestemmer seg for å møtes igjen, sier ekspert på arbeidsrett.

NRK-STREIK: Tirsdag tok Norsk Journalistlag 1700 NRK-journalister ut i streik. Fredag besluttet NJ å holde en demonstrasjon utenfor NRK-bygningen mot det de hevder er streikebryteri fra NRK sin side. Juridisk direktør Olav Nyhus ved NRK hevder at de ikke har drevet streikebryteri. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
NRK-STREIK: Tirsdag tok Norsk Journalistlag 1700 NRK-journalister ut i streik. Fredag besluttet NJ å holde en demonstrasjon utenfor NRK-bygningen mot det de hevder er streikebryteri fra NRK sin side. Juridisk direktør Olav Nyhus ved NRK hevder at de ikke har drevet streikebryteri. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Norsk Journalistlag arrangerte i dag en demonstrasjon utenfor NRK-bygningen på Marienlyst mot det de hevder er streikebryteri fra NRK sin side.

Ifølge Knut-Marius Sture, som er ekspert på arbeidsrett, og partner i advokatfirmaet Arntzen de Besche, kan det føre til en tilspisset konflikt som trekker ut i tid.

Må møtes til ny mekling

- Påstandene om streikebryteri har ikke noe å si utover at konflikten kanskje blir enda mer tilspisset. Streikebryteri er moralsk forkastelig, men det er faktisk ikke ulovlig, sier han til Dagbladet, og fortsetter:

- Vanligvis vil en tilspissing av konflikten føre til at konflikten varer litt lenger, fordi det kan ta lenger tid før partene bestemmer seg for å møtes igjen.

For å få en ende på konflikten må partene nemlig bestemme seg for å møte hverandre til mekling igjen, og finne en løsning som begge parter kan leve med. Hvis partene ikke klarer å bli enige innen en måned, plikter riksmekleren å kalle partene inn til nye meklingsforsøk.

- I praksis pleier det å skje før den tid. Streiken er foreløpig i en forholdsvis tidlig fase. Først må begge parter føle på kroppen hva streiken innebærer, sier Sture, som forteller at det heller ikke er uvanlig med demonstrasjoner under arbeidskonflikter.

- Det er ikke unikt, det har det vært forholdsvis ofte. Det er mye psykologi i dette, og det går veldig mye ut på å vinne opinionen, sier han.

- Det forlenger streiken

Fagforening mener at en uenighet om det såkalte delegasjonsprinsippet - som sier at ledere kan overta arbeidsoppgavene de har delegert under en streik - ligger til grunn.

Richard Aune, leder i NRKJ, var én av de som holdt appell under demonstrasjonen. Han mener det ikke er første gang uenigheter som den mellom NJ og NRK oppstår.

- Partene i arbeidslivet har krangla om delegasjonsprinsippet siden 1880, sier han til Dagbladet. - Men vi - en samla norsk fagbevegelse - mener at det er snakk om sjefen med flosshatt på toppen - til nøds hans toppledergruppe - og that's it, sier han, og fortsetter:

- Motparten tolker det betydelig videre, og det mener vi er feil. Vi så hverken Thor Gjermund Eriksen eller noen av direktørene inni bussen i går. Det hadde overrasket oss veldig hvis de hadde kompetanse til å betjene de spesialfunksjonene som er helt nødvendige for å få den sendinga på lufta.

- Det forlenger streiken. Folk blir mer sinte. Det gjør det vanskeligere å finne en løsning.

- Konflikten blir tilspisset

De første påstandene om streikebryteri kom fra Norsk Journalistlag og NRKJ onsdag kveld. I dag hevder Norsk Journalistlag at NRKs 17. maisendinger ikke ville kommet på lufta om det ikke hadde vært for streikebryteri.

NJ har fredag levert en offisiell klage på at en person organisert i en annen fagforening skal ha blitt bedt om å ta over en streikendes arbeidsoppgaver under 17. maisendingen.

- Vi har fått bekreftet fra noen av de andre fagforeningene i NRK at NRK har beordret andre NRK-kollegaer til å begå streikebryteri. De som er blitt beordret til det synes det er skikkelig ubehagelig, uttalte Hege Iren Frantzen, som er leder for Norsk Journalistlag, fredag formiddag.

- Man skal ikke gå inn og gjøre jobben til de som er i streik. Hvis for eksempel en nyhetsanker i Dagsrevyen er tatt ut til streik, og han er satt opp på sendingen til Dagsrevyen i kveld, så kan ikke NRK sette opp en som ikke er i streik som nyhetsanker for å få kjørt den sendingen. Det vil være streikebryteri, sier Knut-Marius Sture.

Han viser også til at det kan få dramatiske konsekvenser for arbeidstakerne som blir beskyldt for å drive streikebryteri, eller som faktisk utfører streikebryterarbeid.

- Det er de som virkelig får merke problemene på kroppen, og arbeidsgiver får merke det i form av at konflikten blir tilspisset. Det fører rett og slett til dårligere stemning, som i verste fall kan vare videre etter at konflikten er avblåst, sier han.

- Opplever NRK som ryddig

Sture understreker at han ikke kjenner til om grunnlaget for påstandene om streikebryteri i denne saken er reelle, og at han opplever NRK som en ryddig part i denne konflikten.

- Slik NRK har kommentert og innrettet seg i denne konflikten, synes jeg alt tyder på at NRK er fullstendig klar over de reglene som gjelder i en konflikt, og at det er veldig påpasselige på nettopp å ikke utføre streikebryterarbeid, sier han, og påpeker at de aldri kan gardere seg om å bli beskyldt for streikebryterarbeid så lenge de faktisk fortsetter å ha sendinger, sier Sture.

Han påpeker at selv om en bedrift som NRK rammes av streik, betyr ikke dette nødvendigvis at alt må stenges fullstendig ned.

- Det er kanskje slik at journalistene forventer svarte skjermer og død radio når de går ut i streik, men det trenger faktisk ikke å bli resultatet. Det er kun jobbene til de som er i streik som blir stengt. Resten skal i utgangspunktet gå som normalt hvis det er praktisk mulig, sier han.

NRK avviser streikebryteri

Olav Nyhus, som er juridisk direktør i NRK, er blitt presentert påstandene om streikebryterarbeid som er kommet fram under fredagens demonstrasjon. NRK avviser imidlertid at det har forekommet streikebryteri fra deres kant.

- De eksempler NRKJ er kommet med så langt gir ikke grunnlag for gå ut med påstander om streikebryteri, og derfor beklager vi disse utsagnene sterkt, sier Olav Nyhus, direktør ved juridisk avdeling ved NRK, til Dagbladet.

Han sier videre at NRK mener de ligger godt innafor det som er av gjeldende regler, og har derfor bedt NRKJ om å konkretisere sine påstander.

- Vi hadde et møte med NRKJ senest i formiddag hvis vi tydeliggjorde at vi ikke skal drive streikebryteri, og vi ikke gjør det. Dersom de fastholder dette etter at vi har gitt vårt syn, må dette løftes opp på hovedorganisasjonsnivå mellom NJ sentralt og Spekter, sier han, og fortsetter:

- Jeg har lyst til å legge til at vi ber NRKJ og journalistene respektere at vi har 1700 ansatte i NRK som ikke er i streik, og som har en rett og en plikt til å få utført sitt arbeid uten slike beskyldninger.

SNUR I DØRA: Christian Borch skulle inn for å gjøre en jobb i NRK, men de streikende presset ham til å snu. Borch fortalte at han hadde glemt at det var streik. Video: Nicolai Delebekk Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media