TILSTÅELSEN: Det er særlig tilståelsen til Dassey det ble satt spørsmålstegn til da «Making a Murderer» belyste avhørsmetodene som ble brukt i 2005. Foto: AP Photo / Dan Powers / NTB scanpix
TILSTÅELSEN: Det er særlig tilståelsen til Dassey det ble satt spørsmålstegn til da «Making a Murderer» belyste avhørsmetodene som ble brukt i 2005. Foto: AP Photo / Dan Powers / NTB scanpixVis mer

«Making a Murderer»:

Tilståelsen settes ikke til side likevel. Nå kan saken ankes til høyesterett

Etter mye fram og tilbake har en amerikansk ankedomstol besluttet at tilståelsen likevel er til å stole på.

(Dagbladet): Den kompliserte saken, som ble belyst i den populære dokumentarserien «Making a Murderer», har nå tatt en overraskende vending. Brendan Dasseys (28) tilståelse settes ikke til side likevel.

I 2007 ble Dassey dømt til livstid i fengsel for drap, seksuelle overgrep og likskjending av fotografen Theresa Halbach. Dasseys onkel, Steven Avery, ble også dømt for det samme drapet i en separat rettssak.

Det er særlig tilståelsen til Dassey det ble satt spørsmålstegn til da «Making a Murderer» belyste avhørsmetodene som ble brukt i 2005. Flere mente at Dassey, som bare var 16 år på tidspunktet, ble presset til en tilståelse.

Vil anke

Men nå har altså fire av sju dommere ved en føderal ankedomstol vurdert at tilståelsen likevel er til å stole på, ifølge CNN. Dermed slipper ikke Dassey livstidsdommen.

- Dassey snakket frivillig med etterforskerne, etter å ha blitt gjort kjent med sine rettigheter og med samtykke fra sin mor, skriver dommeren.

- Avhøret fant sted i en komfortabel setting, uten fysisk tvang eller trusler, uten at noe hevet stemmen, og over relativt kort tid. Dassey oppga flere av de mest inkriminerende detaljene selv, som svar på åpne spørsmål.

Dasseys forsvarere, Laura Nirider og Steven Drizin, uttalte at de er skuffet over at den tidligere beslutningen om å kaste tilståelsen reverseres, og at de planlegger å anke dommen til høyesterett.

Striden

I 2005 tilsto Brendan Dassey å ha hjulpet onkelen Steven Avery med å voldta og drepe fotografen Theresa Halbach. Levningene av kvinnen ble seinere funnet på Averys familieeiendom i Manitowoc County.

Forsvarerne har hele tiden holdt fast ved at tilståelsen var framtvunget, og den har seinere blitt trukket. Striden om tilståelsene dreier seg blant annet om Dasseys intellektuelle begrensninger og unge alder.

I «Making a Murderer» spilles det også av en telefonsamtale mellom Dassey og hans mor, hvor han forteller henne at han ikke var med på å drepe Halbach.

Han sier at han til slutt begynte å gjette seg fram til hva etterforskerne ønsket å gjøre. Så la han til:

«Det er sånn jeg gjør med leksene også».

- Mennesker lar seg manipulere

Én av Norges fremste avhørseksperter, Asbjørn Rachlew, fortalte til Dagbladet i fjor at avhørene av Dassey følger den amerikanske modellen Reid-teknikken, som bruker en rekke manipulasjonsmetoder for å få mistenkte til å tilstå.

Ifølge Rachlew viser undersøkelser av saker der folk har tilstått noe de ikke har gjort at mange har tilstått fordi de ville få avsluttet avhøret, og ikke egentlig forstår konsekvensene av «innrømmelsen».

- Mennesker lar seg manipulere. Og de som er mest sårbare i utgangspunktet, som barn, unge og personer med kognitive problemer, er enklest å manipulere, sa Rachlew.

Fram og tilbake

Høsten 2016 ble drapsdommen mot Dassey opphevet, som følge av at tilståelsen ble vurdert som mangelfull. Den gang slo dommeren William Duffin fast at etterforskerne ga falske løfter til Dassey, ved å forsikre ham om at han «ikke hadde noe å bekymre seg for», skriver NTB.

- Disse gjentatte falske løftene, sett i sammenheng med alle relevante faktorer, spesielt Dasseys alder intellektuelle begrensninger, og fraværet av en støttende foresatt, gjør Dasseys tilståelse ufrivillig, skrev dommeren.

Saken ble så anket, og siden har det vært mye fram og tilbake. I november 2016 beordret en amerikansk dommer at Dassey skulle løslates fra fengsel i påvente av ankesaken. Mens tre dager seinere ble løslatelsen stanset av en amerikansk ankedomstol.

23. juni i år krevde et føderalt dommerpanel at Dassey enten måtte få en ny rettssak, eller løslates fra fengsel. Nå ser det imidlertid ut at saken ankes til høyesterett.

Avery ønsker ny rettssak

Brendan Dasseys onkel, Steven Avery, soner en livstidsdom i fengsel. Han har hele tiden hevdet sin uskyld.

I juni i år sendte hans advokat, Kathleen Zellner inn en rettsbegjæring for å få anket dommen og frikjenne Avery. Hun mente det hadde kommet nye bevis i saken.

I oktober kom imidlertid kontrabeskjeden, da amerikanske domstoler avslo søknaden om å prøve saken på ny. Dommeren mente at det ikke hadde kommet tilstrekkelig med bevis for å få saken gjenopptatt, og skrev at det ikke vil bli tatt noen videre vurdering i saken.

Avery ble i 1985 uskyldig dømt til 32 år i fengsel for seksuell vold og drapsforsøk. Han sonet 18 av dem før han ble frikjent på bakgrunn av DNA-bevis i 2003.

Etter noen få år på frifot ble han i 2007 dømt til livstid i fengsel for drapet på Theresa Halbach, 31. oktober 2005.