INNHOLD: Å ha en egen lov for kjønn handler mest om symboler. For meg er lovens innhold viktigst, skriver likestillingsminister Solveig Horne. Bildet er fra framleggelsen av regjeringens familiemelding tidligere i år. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix 
INNHOLD: Å ha en egen lov for kjønn handler mest om symboler. For meg er lovens innhold viktigst, skriver likestillingsminister Solveig Horne. Bildet er fra framleggelsen av regjeringens familiemelding tidligere i år. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer

Tiltak som virker

For meg handler likestilling om mer enn fire uker i fedrekvote.

Meninger

Leder av Unio, Ragnhild Lied, kaller regjeringens likestillingspolitikk for en illusjon. Jeg vil kalle det å ta diskriminering på alvor.

Som likestillingsminister ser jeg daglig hvor viktig det er å ha en likestillingslovgivning og et håndhevingsapparat som har reell betydning for dem som utsettes for diskriminering.

Derfor har jeg foreslått en felles likestillings- og diskrimineringslov som jeg mener ivaretar dette bedre enn de lovene vi har i dag. Forslaget, som har vært på høring, tydeliggjør det strenge vernet mot graviditetsdiskriminering, at diskriminering på grunn av omsorgsoppgaver er forbudt, og en egen bestemmelse presiserer at manglende tilrettelegging for gravide på arbeidsplassen er diskriminering. Forslaget styrker også vernet mot sammensatt diskriminering – som vi vet rammer kvinner i større grad enn menn.

Det skal være lett for den enkelte å finne ut hvilke rettigheter man har. Likestillingsloven, som venstresiden og fagbevegelsen kjemper hardt for å beholde, har blitt kritisert for å være utydelig på flere punkter.

Å ha en egen lov for kjønn mener jeg handler mest om symboler. For meg er lovens innhold viktigst.

Det holder ikke bare å ha et godt lovverk. Vi må også ha et solid håndhevingsapparat. Flere aktører har pekt på utfordringer ved dagens håndhevingsapparat, og stiller spørsmål ved at ett og samme organ skal være en nøytral lovhåndhever, og samtidig en pådriver som skal fremme likestilling og motvirke diskriminering.

Derfor har vi utredet organiseringen av håndhevingsapparatet på diskrimineringsområdet, med sikte på å skille pådriver- og lovhåndheveroppgavene. Vi ser nå på hvordan vi skal følge opp utredningen. Hensikten er å styrke vernet for den enkelte.

Jeg er enig med Lied når hun sier at likestilling ikke kommer av seg selv. Etter flere tiår med likestillingspolitikk har vi fortsatt utfordringer. For meg handler likestilling om mer enn fire uker i fedrekvote. Det handler om et godt lovverk og håndhevingsapparat, det handler om å bekjempe vold og overgrep, øke andelen innvandrerkvinner i arbeidslivet, arbeide for likestilling i oppvekst og utdanning, arbeidsliv, helse og næringsliv. Det gjør denne regjeringen med over 70 tiltak i likestillingsmeldingen som ble vedtatt denne våren.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.