NAV-KØ: Det kan virke som at regjeringen mener den viktigste omstillingen skjer i Nav-køen, skriver artikkelforfatteren. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
NAV-KØ: Det kan virke som at regjeringen mener den viktigste omstillingen skjer i Nav-køen, skriver artikkelforfatteren. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

Tiltakene virker - for landets rikeste

Siden Høyre og Frp inntok regjeringskontorene har om lag 45 personer mistet jobben. Hver eneste dag. 

Meninger

Tiltakene mot ledighet virker, skriver Bente Mathisen (H) i Dagbladet 12.7. Statistisk sentralbyrå forteller imidlertid at 135.000 personer er arbeidsledige, det høyeste antallet noen gang målt av byrået. Men det skal vi altså ikke lytte til.Vi skal heller ikke lytte til kvartalstallene som viser at ¾ av de nye arbeidsplassene ble opprettet i statsforvaltningen, mens det ikke kom en eneste arbeidsplass i privat sektor. Ei heller til regjeringens egne beregninger som viser at veksten i offentlig konsum er tre ganger større enn veksten i økonomien.

Siden Høyre og Frp inntok regjeringskontorene har om lag 45 personer mistet jobben. Hver eneste dag. Regjeringens største satsing, 50 millioner i skattekutt hver dag, har altså ikke gitt noen beviselig effekt. Dette bekreftes av en fersk rapport fra SSB, som slår fast at skattekutt er svært kostbart og svært lite effektivt for å få ned ledigheten.

Regjeringens viktigste tiltak virker altså ikke. Både Ap, arbeidstaker- og arbeidsgiversiden har lenge etterlyst en mer aktiv rolle fra regjeringen. Vi uttrykte bekymring da ledigheten passerte fire prosent i fjor, for første gang siden forrige gang Høyre styrte. Da sa regjeringen at de «fulgte situasjonen nøye». Nå nærmer ledigheten seg fem prosent. Svaret fra regjeringen er at «tiltakene virker».

Ledighetskrisen løses best ved å skape nye arbeidsplasser, hjelpe dem som mister jobben, og å få opp aktiviteten i de næringene som sliter. Ap foreslo i fjor en 75 prosent større tiltakspakke enn regjeringen og fire milliarder mer til kommunene, slik at de kan investere mer. Det ble stemt ned av Høyre og Frp. Det kan virke som at regjeringen mener den viktigste omstillingen skjer i Nav-køen, men høy ledighet er det dyreste og dårligste omstillingstiltaket som finnes.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.