Tiltalt for å forfalske Hamsun og Ibsen

Solgte «ukjent» Ibsen-skuespill.

Økokrim mener saken, som kommer opp i april neste år, er unik både i norsk og europeisk sammenheng, skriver Aftenposten.

Mannen, som er en kjent samler og filmregissør, er tiltalt for grovt bedrageri i forbindelse med videresalg av en rekke skrifter og dokumenter som angivelig skulle stamme fra de to nasjonalheltene.

Blant dem som lot seg lure, var Nasjonalbiblioteket, som kjøpte inn åtte objekter for 695.000 kroner fra Norlis antikvariat, som også gikk på limpinnen og tok inn forfalskningene i kommisjon.

- Vi er godt kjent med forfalskning av kunst, men har aldri sett forsøk på svindel med historiske dokumenter på denne måten og i et slikt omfang her til lands, sier førstestatsadvokat Hans Tore Høviskeland i Økokrims miljøkrimavdeling.

Blant de forfalskede objektene 41-åringen forsøkte å selge, var Knut Hamsuns lommealmanakk fra 1943 og et innmeldingsbrev til Nasjonal Samlings hjelpeorganisasjon, samt deler av et manus til skuespillet Solguden, som skulle være et helt ukjent stykke av Henrik Ibsen.

Det har tatt tre år å etterforske saken, og Hamsun-forsker Lars Frode Larsen, som var en av dem som slo alarm, mener saken kan sammenlignes med salget av Hitlers såkalte dagbøker i 1983.

(NTB)

«»