Tiltalt for mishandling av «Avengers»-skaperen

Tegneserieskaper Stan Lees tidligere manager tiltalt for eldremishandling.

SPREK: Tegneserieskaper Stan Lee var primus motor bak Marvel-tegneseriene, og har gjort 60 gjesteopptredener i filomer og serier, seinest i «Avengers: Endgame», som går på kino i disse dager. Foto: NTB Scanpix
SPREK: Tegneserieskaper Stan Lee var primus motor bak Marvel-tegneseriene, og har gjort 60 gjesteopptredener i filomer og serier, seinest i «Avengers: Endgame», som går på kino i disse dager. Foto: NTB ScanpixVis mer

Den tidligere manageren til Marvel-grunnlegger Stan Lee er tiltalt for å ha utsatt tegnserieskaperen for mishandling. Dette melder blant annet BBC.

Stan Lee er mannen bak Marvel-universet, som huser superhelter som Spider-Man, Avengers, Iron Man og X-Men. Han er også kjent for å ha gjort 60 gjesteopptredener i «The Marvel Cinematic Universe», filmene og seriene basert på tegneseriene. Ifølge Business Insider utgjør disse filmene tidenes mest innbringende film-franchise.

Lee gikk bort forrige november i en alder av 95.

Den tiltalte er den 42 år gamle antikvaren Keya Morgan. Han skal ha utviklet en relasjon til Lee i 2017.

Ifølge The Guardian er en arrestordre utstedt av en domstol i Los Angeles.

Tidligere arrestert

Morgan er tiltalt for frihetsberøvelse, bedrageri og forfalskning. I fjor sommer tok Lees advokat ut et besøksforbud mot Morgan etter en hendelse hvor politi og sosialarbeidere ble tilkalt til Lees hjem.

Morgan skal ha ringt nødnummer da politiet kom, og prøvd å få dem arrestert for ferdsel på andres eiendom. Han ble arrestert på stedet.

I søknaden om besøksforbudet anklages Morgan for å ha utnyttet relasjonen til Lee for å begå underslag for mer enn fem millioner dollar (43,7 millioner kroner). Nyhetsbyrået Reuters skriver at Morgan også anklages for å ha ansatt sikkerhetsvakter for å holde familie og venner unna Lees hjem.

Lees siste måneder var preget av demens og sviktende syn. I tillegg raste konflikten om hvem som skulle representere ham i ulike formelle sammenhenger, og hvem som skulle disponere kontoene hans på sosiale medier.

Morgan anklages også for å ha tatt kontroll over Lees Twitter-konto, og for å ha saksøkt selskapet Pow! Entertainment for én milliard dollar (8,7 milliarder kroner) i Lees navn. Lee droppet seinere søksmålet, og kalte omstendighetene rundt «forvirrende».

- Mer og mer vanlig

Lees advokater fortalte The Guardian at perioden etter konas død var preget av sterk strid om kontroll over Lees virksomhet, og at flere hadde forsøkt å knytte relasjoner til den aldrende serieskaperen i vinnings hensikt.

- Eldremishandling blir mer og mer vanlig nå som kjendiser lever lenger og lenger. Flere eldre, som Stan Lee, er kreative personligheter som gjerne delegerte økonomiske beslutninger gjennom hele livet sitt. Problemet oppstår kjendisene blir så gamle at de mister evnen til å følge opp forvalterne sine, uttalte de.

Morgan avviste påstandene bastant.

- Dette er galskap. Alt du leser i avisene er fullstendig feil, og det kan jeg bevise hundre prosent, uttalte han i fjor.