Tilværelsen brøt sammen da faren tok livet sitt

Forfatter David Vann var livredd for å bli som ham.

FIKSJON OG FAKTA: Forholdet mellom diktning og fakta, mellom roman og selvbiografi, er i vår tid under heftig diskusjon. Boka «Legender om et selvmord», av den amerikanske forfatteren David Vann (44), føyer seg uanstrengt inni denne debatten. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FIKSJON OG FAKTA: Forholdet mellom diktning og fakta, mellom roman og selvbiografi, er i vår tid under heftig diskusjon. Boka «Legender om et selvmord», av den amerikanske forfatteren David Vann (44), føyer seg uanstrengt inni denne debatten. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Da forfatteren David Vann (44) var fem år gammel, ble foreldrene hans skilt. Faren hadde vært utro med sekretæren sin. Åtte år seinere, etter at han hadde giftet seg igjen, tok faren livet av seg. Seks år gikk, så begynte David Vann å skrive. Han holdt på i ti år før han mente å ha et ferdig verk, «Legender om et selvmord».

- Mye av handlingen er basert på virkeligheten. Selvmordet utløste blant annet sterke voldelige tendenser i meg, sier Vann, som er i Norge i forbindelse med den norske utgaven av boka. - Men ingen ville trykke boka. Forlagene likte ikke ordet «selvmord» i tittelen. I 2007 meldte jeg meg i en konkurranse og vant en pris oppkalt etter novelleforfatteren Grace Paley, et av mine forbilder. Dermed kom boka på trykk, uten å ha vært igjennom noen forlagsredaktør i det hele tatt.

Etter hvert er boka utgitt over hele kloden. For David Vann betydde denne uventede suksessen store forandringer i et liv som hadde bydd på nok av sterke nedturer. Han ser lyst på tilværelsen. I Norge har han vært flere ganger, som tv-produsent. Han jobber med et program for BBC om oppbyggingen av det nye Oseberg-skipet utenfor Tønsberg. Han planlegger å slå seg ned på New Zealand, langt unna et USA han på mange måter har dyp forakt for. Livet har gjort ham skeptisk til den såkalt amerikanske drømmen, en visjon som får seg noen harde slag når David Vann presenterer sin versjon av virkeligheten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer