Timberlid i toppform

Ypperlig krim om torpedoer og sabotører.

BOK: Når en forretningsmann i Førde blir banket opp og seinere drept, danner det opptakten til et kriminalmysterium hvor politibetjent Rolf Randen må lete helt tilbake til krigens dager for å finne en løsning. Resultatet har blitt en knallgod krimroman som hører til blant de beste norske i år.

Jo da, Rune Timberlid er i toppform i sin femte bok om og med Rolf Randen, her har han skrevet seg helt opp i tetsjiktet blant norske spenningsforfattere. Randen er en sympatisk politimann, skilt og for tida med foreldreansvar for en datter på seksten. Han hevder seg godt sammenliknet med andre fiktive, norske etterforskere, selv om han ikke har større problemer med verken alkohol eller autoriteter.

Død mann med gjeld

Timberlids fortellerstil har et driv som en nysmurt dieselmotor, handlingen i «Operasjon Siskin» er så å si sømløs, og han skriver på et røft nynorsk som fungerer mer enn utmerket. Persongalleriet er troverdig og variert, her er både MC-kriminelle, en slesk advokat og en yppig enke, og handlingen får aldri tid til å stagnere før forfatteren driver den videre mot nye overraskelser. Dessuten besitter Timberlid mye kuriøs lokalkunnskap, for eksempel ga han undertegnede ny viten om folk fra Høyanger.

Forretningsmannen Vilhelm Siple blir først slått gul og blå av torpedoer, og siden brutalt tatt livet av, og politiet har ikke for mange spor å gå etter. Siple var daglig leder og medeier i varehuset Sunnfjordsenteret, men det viser seg at til tross for velstanden var han også flink til å sløse bort penger. Foruten en solid gjeld, etterlot han seg også en kone, en elskerinne, to nesten voksne barn, en søster i rullestol og en gammel far. Men det er harde tider i forretningslivet i Sogn: Nesten samtidig som Siple ble drept, blir hans konkurrent George Rudsvik offer for en bilbombe som heldigvis bare påfører ham små skader. Politiet aner at utlendinger kan stå bak begge hendelsene, noe som bekreftes når det kommer en truende telefon fra Birmingham.

Gestapo

Samtidig med denne historien tar Rune Timberlid oss også med over 60 år tilbake i tida, da tyskerne okkuperte landet og Gestapo også hadde innfunnet seg på aluminiumsverket i Høyanger. Motstandsbevegelsen er også til stede, og en sabotasjeaksjon er under planlegging. Men der det finnes motstandsfolk, finnes det også sympatisører og overløpere.

Timberlid binder fortid og nåtid fint sammen, og bringer det hele til en både logisk og overraskende avslutning. Og hvis juryen som deler ut Rivertonprisen leter etter gode forslag til neste års vinner, så burde «Operasjon Siskin» være en opplagt kandidat.