Timbuktu på Skavlan

Timbuktu: - Ble kalt «N-ordet» på åpen gate i Tønsberg

Artisten fikk ordet slengt etter seg etter en konsert på Slottsfjellfestivalen. 

KALT FOR N-ORDET: På «Skavlan» forteller svenske Timbuktu at forrige gang han opplevde å bli kalt for «N-ordet» var i Tønsberg. Video: NRK Vis mer

(Dagbladet): I fredagens «Skavlan»-sending forteller artisten Timbuktu, som egentlig heter Jason Diakité, at han ble kalt for «N-ordet» på åpen gate i Tønsberg.

Dette skjedde etter at han hadde holdt konsert på Slottsfjellfestivalen.

- Klokken var kanskje to på morgenen og jeg skal springe og kjøpe en hamburger jeg skal spise før bussturen tilbake til Sverige. Da går det en gutt forbi meg, som er mange år yngre enn meg selv, og sier noe til meg som jeg ikke skal gjenta på TV. Det var så lenge siden jeg hadde blitt kalt for det ordet på den måten, og så åpent, sier Timbuktu under sendingen.

Fått mye juling

Han forteller at han i et kort sekund vurderer om han skal kaste hamburgeren i hodet på gutten, eller om han skal spise den.

- Jeg er veldig sulten, men midt i den refleksjonen kaster jeg hamburgeren i ansiktet på ham, forteller artisten, til spontan applaus fra salen.

Artisten forteller videre at gutten la på sprang etterpå, fordi han ville sloss med ham.

- Når jeg har blitt kalt «N-ordet» har min reaksjon alltid vært å skrike, gråte eller slagsmål. Men jeg er mye bedre på å skrive enn jeg er på å bruke knyttnevene, så jeg har fått mye juling opp gjennom årene. Det er ofte på grunn av sånne ting, sier Timbuktu.

Hverdagsrasisme

I 2012 uttalte Timbuktu også til gratismagasinet Spirit at hverdagsrasismen var sterkere i Norge enn i Sverige.

- Det er få steder jeg møter like mye rasisme som i Norge. Hverdagsrasismen er virkelig til stede hos dere. Og jeg opplever den som sterkere enn i Sverige. Om det er på grunn av uvitenhet, sleivspark eller virkelig rasisme vet jeg ikke, sa han.

Krenket av Øverli-stripe

Timbuktu har tidligere også reagert sterkt på en tegneseriestripe fra «Pondus»-tegner Frode Øverli, som han mente var rasistisk. Tegneserien var en del av «Rutetid»-serien til Øverli, som ble trykket i svenske Metro.

PÅ SKAVLAN: Timbuktu gjester «Skavlan» i kveld. Foto: NRK
PÅ SKAVLAN: Timbuktu gjester «Skavlan» i kveld. Foto: NRK Vis mer

I ruta hadde Øverli tegnet et stammesamfunn og en kanibalgryte med beinrester i bakgrunnen, hvor en av mennene gikk ned på kne for å be om høvdingdatterens hånd. Men i stedet for «hånd» spør han om å få hennes lår.

I et brev til reaktøren av Metro skrev Timbuktu at det var det mest ufølsomme og nedverdigende han hadde lest i avisen, og at det var et tilfelle av ignoranse og fravær av innsikt i hvordan det føles å bli utsatt for rasisme.

Øverli svarte at han var knust over anklagene.

- Kannibaler, i alle fall den typen jeg fremstiller i «Rutetid», tilhører samme univers som Julenissen, varulver, Dracula etc. Det er eventyrfigurer som jeg ikke i min villeste fantasi trodde ville krenke noen. Det har aldri vært min hensikt og vil aldri ble det. Men når dette likevel har blitt oppfattet som rasistisk, så beklager jeg selvsagt på det sterkeste, skrev Øverli i en uttalelse den gangen.