KONTROVERSIELL KANNIBALKOMIKK: Denne Frode Øverli-stripen fikk Timbuktu til å sende et klagebrev til den svenske gratisavisa Metro. Skjermdump: Twitter
KONTROVERSIELL KANNIBALKOMIKK: Denne Frode Øverli-stripen fikk Timbuktu til å sende et klagebrev til den svenske gratisavisa Metro. Skjermdump: TwitterVis mer

Timbuktu raser mot «rasistisk» Frode Øverli-tegning

- Jeg er krenket og veldig lei meg.

(Dagbladet): «Pondus»-tegner Frode Øverlis «Rutetid»-serie trykkes ikke bare i Norge, men også i den svenske gratisavisa Metro.

Nå raser den svenske artisten Timbuktu mot det han mener er en rasistisk stripe signert Øverli, som sto på trykk i gratisavisa i går.

Timbuktu, som egentlig heter Jason Diakité, har i dag publisert en kopi av en epost han har sendt til Metros sjefreddaktør Per Gunne:

«Herr Gunne,

Frode Øverlis serie fra Metro 011012 var det mest ufølsomme og nedverdigende jeg har lest i avisa deres. Det er et krystallklart tilfelle av ignoranse og et totalt fravær av innsikt i hvordan det kjennes å bli utsatt for rasisme. Jeg kjenner meg krenket av dette og er veldig lei meg. Etter alle disse år menneskelig kunnskap (sic) virker det som at dere lever i en tid med dampmaskiner, rasebiologi og folkemord. Dere burde skamme dere for å ikke vite bedre.»

• LES HELE DEN KONTROVERSIELLE KANNIBAL-STRIPA NEDERST I ARTIKKELEN!

Øverli er knust

Dagbladet har vært i kontakt med Timbuktus manager, Gunnar Greve.

LEI SEG: Timbuktu er krenket over en «Rutetid»-stripe signert Frode Øverli som sto på trykk i den svenske gratisavisa Metro i går.
Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet
LEI SEG: Timbuktu er krenket over en «Rutetid»-stripe signert Frode Øverli som sto på trykk i den svenske gratisavisa Metro i går. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet Vis mer

- Jason har ingen kommentar utover det som er skrevet på Facebook og Twitter, skriver han i en sms til Dagbladet.

Frode Øverli sier i en uttalelse, videreformidlet av agentbyrået hans Strand Comics til Dagbladet, at han er knust av anklagene om rasisme.

«Jeg er veldig lei meg for at «Rutetid»-serien som ble publisert i Metro 10. januar har virket sårende og krenkende på lesere. Jeg tar sterk avstand fra alle former for rasisme, og er knust over denne saken. Noen av rutene i «Rutetid»-serien er et spill på klisjeer og stereotypier fra gamle dager, fra kulturen som fødte vitsetegningene, og de overdrevne detaljene i tegningen er en parodi på disse stereotypene fra den tiden og fra den tidens tegneserier. Selve poenget i dette tilfellet var utledet av en bokstavelig forståelse av uttrykket «å be om noens hånd», som er litt gammeldags men som fortsatt brukes i hvertfall i Norge om det å ville gifte seg med noen. Kannibaler, i alle fall den typen jeg fremstiller i «Rutetid», tilhører samme univers som Julenissen, varulver, Dracula etc. Det er eventyrfigurer som jeg ikke i min villeste fantasi trodde ville krenke noen. Det har aldri vært min hensikt og vil aldri ble det. Men når dette likevel har blitt oppfattet som rasistisk, så beklager jeg selvsagt på det sterkeste.»

Metro legger seg også flate, og sier unnskyld for at de trykket stripa.

- Frode Øverli er en av Skandinavias beste og mest kjente serietegnere. I «Rutetid» gjør han satire med ulike karakterer, være seg om direktører, rødhårete, gothrockere eller synthere. Denne gangen gjorde han satire om kannibaler. Vi tenkte at det var greit, men alt for mange lesere har oppfattet dette som rasistisk, og det ber vi uforbeholdent om unnskyldning for, sier Metros sjefredaktør Per Gunne til Dagbladet.

- Vi har vært i kontakt med Frode. Han er like opprørt som oss, og ber også om unnskyldning. Med fasit i hånd burde vi ikke ha publisert dette.

Klagestorm

- Hadde dere en diskusjon på forhånd?

KNUST AV BESKYLDNINGENE: Frode Øverli.  FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.
KNUST AV BESKYLDNINGENE: Frode Øverli. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET. Vis mer

- Ja, men vi oppfattet det ikke som rasistisk da vi publiserte. Hadde vi gjort det ville vi aldri publisert den. Vi har nulltoleranse overfor rasisme.

Metro har vært i kontakt med Timbuktu, som har akseptert deres unnskyldning. De har også tatt kontakt med et 50-talls privatpersoner som også har sendt inn klage.

- Med 1,6 millioner lesere er det alltid noen som blir opprørt, men dette er alt for mange.

Timbuktu raser mot «rasistisk» Frode Øverli-tegning