Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Timbuktus sang om å banke opp svensk partileder med jernrør boikottet av svensk radio

- Det er i strid med de kravene vi har om å være upartiske.

REAKSJONER: Timbuktus nye låt «Svarta duvor och vissna liljor» har skapt sterke reaksjoner i Sverige, da den angivelig inneholder ytringer som kan oppfattes som voldstrusler. Foto: Tommy Arnesen /Dagbladet
REAKSJONER: Timbuktus nye låt «Svarta duvor och vissna liljor» har skapt sterke reaksjoner i Sverige, da den angivelig inneholder ytringer som kan oppfattes som voldstrusler. Foto: Tommy Arnesen /Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Den svenske artisten Timbuktus nye låt «Svarta duvor och vissna liljor», har skapt furore i hjemlandet da den angivelig inneholder ytringer mot Sverigedemokraternas partileder, Jimmie Åkesson, som kan oppfattes som voldstrusler.

Det er særlig har setningen «Dunka Jimmie gul och blå, hissa i en flaggstång» som har skapt reaksjoner, og saken ble ikke bedre da artisten for kort tid siden raste mot det svenske politiske partiet Sverigedemokraterna (SD) på sin ofisielle Facebookside.

Vil ikke spille låta Sveriges Radio hevder ifølge Expressen at at sangen kan komme i konflikt med kravet om upartiskhet da den inneholder en klar stilling mot Sverigedemokraterna og Moderaterna. Kringkastingsselskapet bestemte i går at det skal legges begrensninger for bruk av låta, og den kan fra nå av kun spilles i en kontekst der teksten blir diskutert og kommentert.

Dette fører til at sangen i praksis er stoppet, da den ikke kan inngå i radiokanalenes vanlige musikkflyt, skriver Expressen.

Jonas Westman, gruppeleder for musikkredaktørene i svenske P3, forteller til Dagens Nyheter at låta strider mot kanalens retningslinjer:

- Sangen inneholder trusler og sterke standpunkter mot SD og M. Det er i strid med de kravene vi har om å være upartiske. Selvfølgelig er temaet ekstra følsomt akkurat nå, fordi vi går inn i en valgkamp.
Vant pris I forrige uke mottok Timbuktu «Fem i tolv»-prisen for sitt arbeid mot fremmedfrykt og rasisme, og den samme dagen ble han også anmeldt for å spre hat og true med vold.

Det var Sverigedemokratene-politiker Tony Bengtsson som stod for anmeldelsen som også er rettet mot Sebastian «Sebbe Staxx» Stakset fra hiphopgruppa Kartellen som medvirker i låta «Svarta duvor och vissna liljor», og blant annet rapper følgende:

«(...) hade jag varit med hade jag tagit järnröret och lagt dom i koma, alla tre. Yeah, fuck SD (Sverigedemokratene, journ.anm.) med Jimmie i spetsen. Sänker en, sänker två, ja då springer nog resten.»

- Jeg synes at folk skal kunne ha forskjellige meninger uten å bli truet med vold, uttalte Bengtsson, og sa videre at han ønsker å teste grensene for hva som kan tillates under den kunstneriske friheten.