Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Tina Bru er Høyres «prinsesse vil-ikke»

Tina Bru mener i Dagbladet at Høyre har en bedre «internasjonal klimapolitikk» enn Miljøpartiet De Grønne. Da er det rart at de stemmer ned alle gode forslag.

SIER NEI: Høyre og Tina Bru (bildet) stemmer ned forslag etter forslag som kunne fått stor betydning for internasjonal klima- og miljøpolitikk, mener artikkelforfatteren. Foto: Mimsy Møller / Samfoto / NTB Scanpix
SIER NEI: Høyre og Tina Bru (bildet) stemmer ned forslag etter forslag som kunne fått stor betydning for internasjonal klima- og miljøpolitikk, mener artikkelforfatteren. Foto: Mimsy Møller / Samfoto / NTB Scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De siste dagene har en rekke Høyre-politikere rykket ut og ment at Høyre er flinkere enn De Grønne på miljø, og at velgerne bare ikke forstår det. Argumentet synes å være at Høyre har «den mest effektive politikken internasjonalt». Det mener også Høyres miljøpolitiske talskvinne, Tina Bru.

Å være opptatt av å kutte klimautslippene her hjemme, i tillegg til ute, slik De Grønne er, er «å gjøre ting vondt og vanskelig», mener Bru. Høyre synes dermed å mene at Norge kan fortsette å utsette utslippskutt og basere fremtiden på olje og gass. Klimapolitikken skal foregå i utlandet, ikke i Norge.

Derfor er det ekstra vanskelig å forstå at Høyre og Tina Bru også stemmer ned forslag etter forslag som kunne fått stor betydning for internasjonal klima- og miljøpolitikk:

NEI TIL internasjonal teknologidugnad: Et avgjørende ledd i lavutslippssamfunnet er i en stor, internasjonal dugnad for å utvikle ny miljøteknologi, blant annen innenfor havvind. Statkraft og MDG ville melde Norge på denne ved å satse på flere internasjonale havvindprosjekter i Nordsjøen. Regjeringen stanset satsingen.

NEI TIL bruk av Oljefondet : Oljefondet er verdens største investeringsselskap. De Grønne har foreslått at det skal kunne brukes til investeringer i miljøteknologi og infrastruktur, som åpner for direkte investeringer i vindmøller, solkraft og andre grønne teknologiske løsninger. Høyre sa nei takk.

NEI TIL fossil-kutt: De Grønne ville også at Norge skulle reise til Paris-forhandlingene med et tilbud om at Oljefondet kunne trekke seg ut av all fossil energi. Igjen var svaret fra Høyre nei.

NEI TIL bistand for miljø: De Grønne foreslo å bruke én prosent av Norges bruttonasjonalinntekt på klimatiltak i utviklingsland hvert år - eller 30 milliarder kroner. Heller ikke dette var fin klimapolitikk for Høyre.

I dag skal klima- og miljøminister Vidar Helgesen i debatt med De Grønne om hvorfor regjeringen ikke støtter vårt forslag om å legge en plan for å følge opp Paris-avtalens ambisjon om maks 1,5 graders global oppvarming. Helgesens svar i forrige runde var at det er teknologisk utvikling i utlandet som skal løse klimakrisen, og at vi dermed bare kan lene oss tilbake. I stedet skal vi subsidiere oljenæringen med 20 milliarder i året.

Beskjeden fra velgerne er klar: Bare ti prosent mener Høyre har den beste klimapolitikken. Til sammenlikning mener en av fire velgere at De Grønne er best på klima. Det er ikke, som Bru tror, fordi De Grønne er flinkere til å beskrive et problem. Det er fordi vi faktisk kommer med løsninger på problemene, løsninger Høyre dessverre sier nei takk til.

Hele Norges coronakart