Tinius går

Norges mediekonge, Tinius Nagell-Erichsen (68), går av som styreleder i Schibsted. Samtidig la landets største mediekonsern fram skrekktallene fra fjoråret på minus 387 millioner kroner før skatt.

Tinius Nagell-Erichsen er den mektigste personen i norsk mediebransje. Han har kontroll på 21,6 prosent av landets største mediekonsern, som betyr at han sitter på Schibsted-verdier for 2,3 milliarder kroner. Tinius har vært styreleder i Schibsted siden 1989, og mange har sett på ham som selve garantisten for den redaksjonelle uavhengighet.

I går skapte han sjokkbølger i mediebransjen.

Samme dag som konsernsjef Kjell Aamot la fram fjorårets katastrofetall, kunngjorde Nagell-Erichsen at han ikke stiller til gjenvalg som styreleder på generalforsamlingen i mai.

- Jeg er beæret over at dere orker å kjøre så langt for å besøke meg, sier han når Dagbladet dukker opp hjemme hos ham på Høvikodden i går kveld.

- Gjort noe riktig

Hunden Tott, som har tatt 46 ryper, to tiur, to røy og seks fasaner, holder vakt på trappa. Tinius sier at denne dagen nesten har vært som alle andre dager. Han har nettopp spist sild og potet med løk.

- Min avgang som styreleder er ikke noen erklæring for framtida i Schibsted. Dette er noe som jeg har planlagt siden i sommer, fordi jeg synes at det er riktig. Jeg føler meg sliten, og har lyst til å bli kvitt ansvaret. Du skal gå av på et tidspunkt hvor folk vil si «Hvorfor gjør han det?», og ikke når folk spør «Hvorfor gjør han ikke det?». Jeg tror ikke jeg har gjort noe stort i dag, jeg tror bare jeg har gjort noe riktig, sier Tinius.

Schibsted blør

Det er ikke som før i Schibsted. Mediekonsernet har de siste åra øst ut penger på gratisaviser i utlandet og internettsatsinger, og nå er til og med den gamle melkekua Aftenposten sliten. TV2, som konsernet eier en tredjedel av, sliter også med høye kostnader og flatt reklamemarked. Det er så å si bare VG som drar lasset. Konsernsjef Aamot la i går fram et resultat før skatt på minus 387 millioner kroner, og sa samtidig at han ikke ser særlig lyst på framtida.

På en improvisert pressekonferanse sa Tinius at han stort sett har vært uenig med Aamot. Om Aftenpostens typograf-høvding sa han at «Det er ingen fagforeningsleder som har ødelagt så mye for Schibsted som Gunnar Nordby».

Nagell-Erichsen sier at samarbeidet med Aamot likevel har vært godt, selv om konsernsjefen har brukt mange millioner kroner på nye medier.

- Jeg synes at vi i Schibsted har en veldig fin løsning: Konsernsjef Kjell Aamot tar hånd om børsen, mens jeg har ansvar for katedralen. Jeg har ikke vært uenig med Kjell, men sagt at jeg ikke skjønner så mye, sier Nagell-Erichsen.

Aftenpostens mektige grafiske leder, Gunnar Nordby, mener Tinius Nagell-Erichsen burde holdt munn.

- Det han sa var ikke akkurat noe spesielt hyggelig. Jeg har jobba der i 47 år, og føler at jeg har vært leder i en klubb som har spilt med reine kort. Han kunne ha spart seg, sier Nordby.

Konsernsjef Kjell Aamot sier at han til slutt vil få rett.

- I perioder har jeg hatt rett, og i perioder har han hatt rett. Når dot com-boomen var på topp og aksjekursen var 280, hadde jeg rett. Når den falt, hadde han rett. Men over tid tror jeg at jeg vil få rett igjen, sier Aamot.

Vil fortsette

Tinius sier at han stiller til valg som nestleder i Schibsted-styret. Inn kommer Ole Jacob Lunde, som han har samarbeidet med i et par tiår.

- Jeg har fremdeles tid til å være minst like godt orientert om saker som noen andre. Jeg har mitt kontor i Schibsted, og Kjell (Aamot), Ole Jacob (Sunde) og jeg er veldig nære venner. Det betyr at vi kommer til å konferere ustanselig om det som er våre framtidige planer. Jeg har ikke planer om å klatre opp et tre og bli der. Jeg ser ikke noe poeng i å gjøre som Rousseau, sier Tinius.

Han tror ikke at Schibsted vil bli kjøpt opp av en utenlandsk mediegigant.

- Helt siden min eierpost i 1968 har jeg jobbet for hvordan man kunne beskytte Schibsteds aviskultur. Da de andre eierne ville ha aksjeselskap, satte jeg som betingelse at nettopp min aksjepost skulle ha samme rettighetene som et negativt flertall. Jeg tror ikke at Murdoch eller andre mediekonsern vil kjøpe seg inn i Schibsted, sier Tinius. Han står på trappa, og sier at han nå begynner å fryse.

- Jeg har ikke engang kjøpt tomter på Kvitfjell, sier Tinius Nagell-Erichsen, og takker for besøket.

<B>IKKE MYSTISK: - Jeg føler meg sliten, og har dårlige bein. Det er ikke noe mystisk over at jeg trekker meg som styreleder, sier Schibsteds storeier Tinius Nagell-Erichsen.