- Tintin er afrofobisk

Stockholmsbibliotek rensker ut rasistiske og homofobe bøker.

MYTELAND: Behrang Miri mener Tintins Afrika er en karikatur.
MYTELAND: Behrang Miri mener Tintins Afrika er en karikatur. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet:) Oppdatering: biblioteket Tiotretten og Kulturhuset Stockholm har snudd i saken.

Biblioteket Tiotretton på Kulturhuset i Stockholm har tatt bort en del av Tintin-albumene fra hyllene, i et samråd mellom personal og kunsterisk ledelse på barne- og ungdomsavdelingen, melder svenske Dagens Nyheter.

- Det bildet Tintin-bøkene gir av eksempelvis afrikanere er afroforbisk, sier Behrang Miri, som jobber med å utvikle Kulturhusets barne- og ungdomsvirksomhet.

- Afrikanerne er litt dumme mens araberne sitter på flyvende tepper og tyrker røyker vannpiper. Bildet av «skogstyrkeren» er med, det handler om eksotisme og orientalisme, sier han.

- Barn leser ikke nyanser En belgisk domstol tok stilling til hvorvidt boken «Tintin i Kongo» skulle totalforbys i fjor, etter anklager om rasistiske, krenkende tegninger. Selv om bildet boka ga av Afrika ble ansett som uakseptabelt, besluttet den belgiske retten at serienskaperen Georges Remi «Hergé» speilet datidens fremstillingsmåter og ikke hadde noe rasistisk motiv.

Men som et resultat av den debatten har svenske Tintin-bøker nå forord som forklarer at de er skrevet i en annenn tid og derfor kan ha inneholde merkelige verdivurderinger etter dagens målestokk. Behrang Miri mener det ikke holder.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer