Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Tintin er afrofobisk

Stockholmsbibliotek rensker ut rasistiske og homofobe bøker.

MYTELAND: Behrang Miri mener Tintins Afrika er en karikatur.
MYTELAND: Behrang Miri mener Tintins Afrika er en karikatur. Vis mer

(Dagbladet:) Oppdatering: biblioteket Tiotretten og Kulturhuset Stockholm har snudd i saken.

Biblioteket Tiotretton på Kulturhuset i Stockholm har tatt bort en del av Tintin-albumene fra hyllene, i et samråd mellom personal og kunsterisk ledelse på barne- og ungdomsavdelingen, melder svenske Dagens Nyheter.

- Det bildet Tintin-bøkene gir av eksempelvis afrikanere er afroforbisk, sier Behrang Miri, som jobber med å utvikle Kulturhusets barne- og ungdomsvirksomhet.

- Afrikanerne er litt dumme mens araberne sitter på flyvende tepper og tyrker røyker vannpiper. Bildet av «skogstyrkeren» er med, det handler om eksotisme og orientalisme, sier han.

- Barn leser ikke nyanser En belgisk domstol tok stilling til hvorvidt boken «Tintin i Kongo» skulle totalforbys i fjor, etter anklager om rasistiske, krenkende tegninger. Selv om bildet boka ga av Afrika ble ansett som uakseptabelt, besluttet den belgiske retten at serienskaperen Georges Remi «Hergé» speilet datidens fremstillingsmåter og ikke hadde noe rasistisk motiv.

Men som et resultat av den debatten har svenske Tintin-bøker nå forord som forklarer at de er skrevet i en annenn tid og derfor kan ha inneholde merkelige verdivurderinger etter dagens målestokk. Behrang Miri mener det ikke holder.

- Barn leser ikke de fine nyansene, de går rett inn i fortellingen. Det fordomsfulle bildet av afrikanere blir stigmatiserende. Tintin speiler en karikatur med et kolonialt perspektiv. Små barn tar det inn ukritisk.

Ny visjon De utvalgte Tintin-titlene kan være de første i rekken av flere bøker som renskes ut av Kultuhusets hyller. Behrang Miri har bedt sitt personale undersøke om det finnes flere bøker i hyllene som ikke burde stå der - blant annet bøker med homofobisk og fremmedfiendtlig innhold.

Utrenskingen av Tintin er del av en helt ny visjon som Behrang Miri har arbeidet fram for Kulturhuset - om å styre virksomheten utifra diskrimineringsloven. Det innebærer at personalet skal jobbe med antirasisme og kjønnsspørsmål.

Tidlig krøkes Miri vil begynne med barn i tidlig alder, og nøyer seg ikke med at normer diskuteres «i akademia». Litteraturens figurer skal kobles til samtiden. Pippi, Emil og Albert Åberg er blant satsningene på Kulturhuset neste år - barnebokfigurer Miri mener ligger hestehoder foran Tintin som forbilder.

- Jeg var selv en «Emil» som liten gutt, selv om jeg ikke satt i noen snekkerbod.

TRUET GJENG: Bare utvalgte titler står igjen av Tintin-bøkene i biblioteket til Kulturhuset i Stockholm.
TRUET GJENG: Bare utvalgte titler står igjen av Tintin-bøkene i biblioteket til Kulturhuset i Stockholm. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media