VANT IKKE FRAM: Kongolesiske Bienvenu Mbutu Mondondo (til høyre) og hans advokat Ahmed L'Hedim fikk ikke medhold av byretten i Brüssel etter rasismeanklagene mot tegneserieheftet «Tintin i Kongo». AFP PHOTO/GEORGES GOBET
VANT IKKE FRAM: Kongolesiske Bienvenu Mbutu Mondondo (til høyre) og hans advokat Ahmed L'Hedim fikk ikke medhold av byretten i Brüssel etter rasismeanklagene mot tegneserieheftet «Tintin i Kongo». AFP PHOTO/GEORGES GOBETVis mer

- Tintin er ikke rasist likevel

Men rasismebråket rundt «Tintin i Kongo» er ikke over helt ennå.

(Dagbladet): I en årrekke har kongolesiske Bienvenu Mbutu Mondondo kjempet for å få det klassiske tegneserieheftet «Tintin i Kongo» trukket fra butikkhyllene.

Han mener serieheftet, opprinnelig utgitt i 1931 av belgiske Georges Remi (kjent som Hergé), klart strider mot dagens lovforbud mot rasistiske ytringer. I 2007 gikk han derfor til sak mot den belgiske forleggeren Casterman.

Rett før helgen bestemte byretten i Brüssel at heftet ikke kan anses som rasistisk, melder The Guardian.

Retten mener at heftet fra 1946, som er en kolorert versjon av den svart-hvite originalen fra 1931, ikke hadde som formål å egge til rasehat. Dette er ifølge belgisk lov et kriterie for om noe strider mot rasistparagrafene.

Produkt av sin tid Mbutu har i saken fastholdt at Hergé og hans forleggere ved å utgi og fortsette å utgi «Tintin i Kongo» gjør seg skyldige i å fremstille svarte som «dovne, naive og ubegavede», melder den belgiske avisa Le Soir.

I heftet, som utspiller seg mens Kongo fortsatt var en belgisk koloni, er det blant annet en scene der Tintin skjeller ut svarte som er tvunget til å bygge jernbanen i landet.

Hergé tegnet heftet mellom 1930 og 1931, og har senere forklart at han baserte skildringene i tegneserien på historier han hadde blitt forklart - blant annet ble de svarte ifølge Hergés biografi beskrevet for ham som «store barn».

I rettssaken er det til forsvar for tegneserieheftet fastholdt at det ble til i en tid der synet på afrikanere ikke var like nyansert som i dag, skriver Le Soir.

- Det er klart at verken historien eller det at boken er blitt solgt har som formål å skape et skremmende, fiendtlig, nedsettende eller nedverdigende miljø, står det ifølge The Guardian å lese i dommen.

Anker saken Ifølge avisa akter Mbutus advokat Ahmed L'Hedim å anke avgjørelsen på vegne av sin klient:

- Herr Mbutu vil ta denne saken så langt han kan.

Flere bokhandlere rundt om i verden har de siste årene fjernet «Tintin i Kongo» fra sine hyller. Samtidig har Kongos egen kulturminister ifølge Le Soir har kanonisert verket, som selges som en suvenir i landet.