Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Tipper av innen et år blir Widvey flyttet fra uriasposten

Forfatter Torgrim Eggen latterliggjør kulturministeren med episk vers.

SLO AN: Forfatter Torgrim Eggen framførte The Siv-Erna experience på Litteraturfestivalen på Lillehammer, men det var kulturministeren og kulturpolitikken til den blåblå regjeringen som fikk gjennomgå.  
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SLO AN: Forfatter Torgrim Eggen framførte The Siv-Erna experience på Litteraturfestivalen på Lillehammer, men det var kulturministeren og kulturpolitikken til den blåblå regjeringen som fikk gjennomgå. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet, Lillehammer): Torgrim Eggen oppsummerte 200 dager med «blåblå regjering» - med episke verselinjer, på Litteraturfestivalen på Lillehammer i ettermiddag.

Det slo forfatteren som et eureka under et herrelag, med rødvin, at jammen skulle han skrive på vers.

Så han gikk til Iliaden eposet fra den trojanske krig, som i tillegg til Odysseen er et av de to store episke dikt som tilskrives Homer.

- Det er jo ikke noe lite eller ubetydelig dikt. Det er morsomt å bruke en gammel form til dagsaktuell kommentar og politisk polemikk. Det ligger allerede mye polemikk i å presentere høyst trivielle i-landsproblemstillinger i et slikt språk, sier han. 

På Lillehammer slo både form og innhold svært godt an, etter hva Dagbladet kunne registrere.

«Sinnamennens dronning» Eggen leste - i verseform, tidvis også med musikk - om veien fram til at «Siv den sjokkerte» og «Erna den tjukke» tok makta fordi «det rikeste landet i verden var herjet av kløe». Om klimatrusselen som nordmenn slett ikke tror på, og om AP som mange velgere mener legger landet åpnet for fremmede slik at «mohammedanerne ruler og på Stovner spiller de cricket».

Partileder Siv Jensen ga han også tilnavnet «sinnamennenes dronning».
   
Ned med fiffen Den nye regjeringens fiender var kultureliten, det ble tydelig allerede under valgkampen. Disse oppblåste, bortskjemte kunstnerne og kulturfiffen skulle rett og slett jekkes litt ned.    

Eggen slengte muntert og ironisk med leppa - på høytidelig verseform - om både Sylvi, Solveig og Gjedda. Så kom han til kulturministeren.

«Administrere vårt selvbilde skulle ei berte fra Karmøy.

FÅR SITT PASS PÅSKREVET:  «Administrere vårt selvbilde skulle ei berte fra Karmøy», innledet Eggen sine ironiske vers om kulturminister Thorhild Widvey . 
Foto: ERLING HÆGELAND/DAGBLADET
FÅR SITT PASS PÅSKREVET: «Administrere vårt selvbilde skulle ei berte fra Karmøy», innledet Eggen sine ironiske vers om kulturminister Thorhild Widvey . Foto: ERLING HÆGELAND/DAGBLADET Vis mer

Vidvinkel var hennes navn, for hun kjempet med perspektivet,
proaktiv var hun og veltrent, men lettvekter når det skal sies.

Bagasjen sin hadde Thorhild i foreningsliv, olje og idrett.
Kulturlivet kjente hun ikke unntatt fra rykter og tv.

Her trengtes sterkere lut, så de de hentet et flogvit fra Sauda.
Knut var på fornavn med alle.
De kalte han Føkking Åmås.»

Flyttes fra uriasposten Og Eggen avrunder med å spå Widvey en relativt kort karriere som kulturminister.

«Spørsmålet går til Widvey: Var det slett ingen andre som ville?

Tipper av innen et år blir hun flyttet fra uriasposten.

Selv med de edleste hensikter blir det litt kjedsomt å sitte for å bestyre kulturen i et land som vil klare seg uten».    

- Smålig politikk - Det er jo noe stusselig over det hele, disse i-landsproblemene som blåses opp, og som førte til at vi har fått en tøvete regjering som ikke på noe hold er i stand til å levere det de har lovet, sier han.

- Men så skal de altså stramme inn på kultursektoren som de påstår har sklidd helt ut, slik man taler i disse nisssepartiene. Og så har den stakkars Widvey som ikke er det minste interessert i kultur, fått i oppgave å administeere en politikk som er smålig og kjip, sier forfatter Torgrim Eggen på Lillehammer.

SIV DEN SJOKKERTE:  Forfatter Torgrim Eggen omtalte Fremskrittspartiets leder også som «sinnamennenes dronning».Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
SIV DEN SJOKKERTE: Forfatter Torgrim Eggen omtalte Fremskrittspartiets leder også som «sinnamennenes dronning».Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Torgrim Eggen har siden tidlig på 90-tallet skrevet en rekke kjente romaner og sakprosa. Han er også journalist, og i fjor kom «Berlin. Det 20. århundrets hovedstad».  

 

TOK SATS: Eggen mente at det bare var rimelig at han også gjorde noe han ikke kan - å skrive samfunnskrtikk på vers - i likhet med kulturministeren.  
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
TOK SATS: Eggen mente at det bare var rimelig at han også gjorde noe han ikke kan - å skrive samfunnskrtikk på vers - i likhet med kulturministeren. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!