Tips for en artig TV-kveld

NRK-humor i krise? Ler du ikke lenger? Vi har rådene som hjelper deg.

TV-KVELDEN: Sett deg i godstolen og føl på øyeblikket: Nå. Nå er jeg klar. Nå vil jeg bare le, le, le, skriver Kjetil Rolness.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.
TV-KVELDEN: Sett deg i godstolen og føl på øyeblikket: Nå. Nå er jeg klar. Nå vil jeg bare le, le, le, skriver Kjetil Rolness. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FORBERED KVELDEN. «Storbynatt», «Radioresepsjonen på TV» og «Påpp & Råkk» sendes så sent på kvelden at du må planlegge for å få overskudd til å flire. Legg barna (selvsagt bare dersom du har noen). Legg også samboeren (bare dersom du har noen), særlig hvis vedkommende er en festbrems uten sans for livsforlengende TV-underholdning. Hvil deg litt på stuegulvet først. Masser pannen og føttene (i den rekkefølgen!). Pust dypt med magen. Snakk til deg selv med myk, avslappende stemme. Slå av oppvask- og/eller vaskemaskinen (selvsagt bare dersom du har noen og den/de står på). Ta fram kjølig eller varm drikke og noe smågodt/småvarmt. Sett deg i godstolen og føl på øyeblikket: Nå. Nå er jeg klar. Nå vil jeg bare le, le, le.

LEGG GODVILJEN TIL. Se hvor glade komikerne er for å gjøre entré i studio! De smiler, ler og gestikulerer. Gir hverandre «high five». Danser, ruller og faller, som små, overgivne barn. Tjohei! Straks de lander i stolen begynner de å oppmuntre seg selv, hverandre, publikum og TV-seerne: «Dette blir bra, altså.» «En supersending er på vei!» «Veldig bra!» «Dette har vi gledet oss til!» Det vanskelig å ikke la seg smitte av dette ungdommelige humøret. Selv menn med måne kan gjøre det.

TENK POSITIVT OG HOLD UT. Vær forberedt på perioder uten at du ler. Tenk at du ser en fotballkamp. Det er ikke målfest hver gang. Eller tenk på «Lille lørdag» og knegg litt for deg selv. Ikke bli urolig om noen i studio fniser av noe du syntes var slapt, poengløst eller mislykket. Si til deg selv: «Det geniale med disse gutta er det subtile.» Gjenta setningen med jevne mellomrom. Om ikke innholdet morer deg, så fokuser på formen: «Erlend og Steinjo lager barne-TV for voksne.» «Radioresepsjonen er radio på TV - så feil at det blir riktig.» «Bård og Harald er mesterne av meta-TV. De henger ut mediets sjangre og roller - som "reportasje", "intervju", "programlederen", "studiogjesten" og "husbandet".» Dagens trettenåringer har selvfølgelig avslørt grepene for lenge siden, men husk at de fleste som ser «Storbynatt» fylte tretten før Norge fikk fargefjernsyn.

SE ALT I ETT STREKK. Det gjelder å holde smilemusklene varme over lengre sendeflater. Onsdagskvelden på NRK3 er kultversjonen av «gullrekka», med alle tre komiprogrammene etter hverandre. Hva med å kalle den «tullrekka»...!!! Ser du? Man har ikke mere moro foran skjermen enn man lager selv.

PRØV IDEENE HJEMME. Don't try this at home, sier komikeren. Det er humoristisk ment. Alle TV-sketsjer som ikke innebærer fare for liv, helse og vandel kan med fordel imiteres. Om du f.eks. lager spaghetti og får mye til overs, kan du gjøre som Bjarte i «Radioresepsjonen» - ta resten oppå hodet, slik at pastaen blir til rastafletter. Tar du en caps oppå det igjen og ser deg i speilet, ja, så ... tenker jeg at latteren sitter like løst som i Sagen-familien.

LEGG BORT PLAGER OG KLAGER. Gå ikke til TV-stolen med problemene dine. Kurer gruff i god tid før sendetid. Ellers kommer de negative tankene: Hvorfor er ikke Bård og Harald morsomme med parykk og dialekt lenger? Hvorfor sluttet Erlend og Steinjo å lage verdens mest hysteriske musikkvideoparodier? Har tørrpreik og nerdeleik for spesielt radiointeresserte overhodet noe på fjernsyn å gjøre? Slik kan man spørre, mens mørket senker seg over stua og høstdepresjonen banker på døra. Før du vet ordet av det, sliter du med uønsket atferd ved egen omsorg.

NYT SLAGENE NEDOVER. Ikke vær så innmari prippen. Det finnes ikke moralsk og umoralsk humor, bare god og dårlig humor. Som med kunst og litteratur. Det spiller ingen rolle hvilken retning det sparkes i, bare vi ler. Hva er morsomt med overklassen? I Norge? Der alle er snille sosialdemokrater? Ingenting. Derfor vraker Bård og Harald vitser om hudsykdommen til Jonas Gahr Støre. Hva er morsomt med arbeiderklassen? Eldre bygdefolk? De ressurssvake, hjerneskadde, klientene og taperne? Masse! Alt, egentlig. De ser rare ut. De snakker rart, sier rare ting. Har ufikse klær og kjøkkeninnredning du ikke får kjøpt i Bygdøy Allé. De leser lokalaviser med absurde agurknyheter hele året. Latterdøren står åpen. Slå den inn!

ENKELTMENNESKET I SENTRUM. En mannlig, veltalende direktør i dress sittende bak kontorpulten er ikke morsom. Men det er selvsagt en kvinnelig NAV-direktør i genser som sitter i en sofa og ligner en NAV-bruker på randen av sammenbrudd. Hun ble skjøvet fram av sine sjefer, hengt ut i «Brennpunkt» og måtte søke akutt terapihjelp. To dager senere kom reprisen på «Storbynatt» for en halv million seere: «Hør hvordan hun snakker.» «Se blikket hennes når hun blir presset.» Hahaha. Så svak hun er. NAV? Kvikksølvskader? Kafka? Systemkritikk? Nei takk. Politikk er umorsomt, bortsett fra den latterlige akademiske venstresiden med sin grenseløse kjærlighet til skatt, bistand, kjønnsforskning, samtidsmusikk og uforståelig kunst i offentlig rom.

IKKE FORDØM DEM. Ifølge Eia er det «vanskelig å vite hva som sårer folk når du ikke kjenner dem». Derfor har han og Bård utviklet en måte å finne det ut på, som kalles «improvisert situasjonskomedie» eller «eksplorerende mobbe-TV». Ikke alle skjønner dette, og sender drittpakker via sosiale medier. Men vis menneskelige hensyn! Hvordan tror du Twitter-meldingen «Faen ta Bård Tufte Johansen!» høres ut for barna hans? Ville du likt at ektefellen din ble lyst i bann? Send heller heiameldinger til programlederne og redaksjonsmedlemmene når alt stemmer: «Helt fantastisk Storbynatt i går, Kjakan!»

KANSKJE KOMMER ATLE. Dersom alt annet svikter, er det bare å vente på redningsmannen. Mannen med gummifjeset og tyrenakken. Atle Antonsen stjal hele showet som den onde Overlord of Destruction hos Erlend og Steinjo. Og som oppblåst, frådende Kina-ambassadør hos Bård og Harald. Da greier vi å overhøre lyden av humor på tomgang. Det er ikke komikrise på NRK. Det er ikke komikrise på NRK. Det er ikke komikrise på NRK. Det er ikke...

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer