Tisper på vakt

PARIS (Dagbladet): Kvinnehetsen i Frankrike, særlig mot kjente politikere eller andre personligheter, er så sterk at det er opprettet et kvinnelig kobbel av vakthunder for å passe på. Samtidig innfører regjeringen politisk likestilling.

  • - Få av deg trusa, di merr! ropte mannlige jordbrukere til den kvinnelige miljøvernministeren Dominique Voynet på jordbruksmessa 4. mars. Det fikk en gruppe kjente franske kvinner og noen menn til å se rødt. 8. mars dannet de gruppa «Chiennes de garde» (Tispe-vakthundene) mot verbal kjønnsdiskriminering og hets mot kjente kvinner. Forfatterne Régine Deforges, Marie Darrieussecq, Amélie Nothomb, filosofen André Comte-Sponville, samt journalister, politikere og psykologer sluttet seg til oppropet, lansert av journalisten Florence Montreynaud, forfatter av «Kvinnenes 20. århundre». Foreløpig har 600 undertegnet.
  • Det er tydelig at kvinner i framtredende stillinger vekker misunnelse. Det første Edith Cresson fikk slengt mot seg av en mannlig parlamentariker etter at Mitterrand hadde utnevnt henne til statsminister var «Pompadour!», underforstått at utnevnelsen hadde gått via senga.
  • I november 1997, da Nicole Notat var blitt leder for den store fagorganisasjonen CFDT, skrev hennes mannlige kollega Marc Blondel til henne at hans jobb ikke var å «ligge med statsministrer». Nå sist spurte en annen fagorganisasjon, FO, direktøren for radiostasjonen France-Culture, Laure Adler, om hun samlet på sko som Imelda Marcos, foreslo at hun burde drive France-Culture som et horehus (hun har skrevet bok om det), og advarte henne mot å kile stiletthælen fast i programnettet. Etter at de kvinnelige vakthundene begynte å knurre, måtte FO be om unnskyldning. Det var deres første seier.
  • Det stikker tydeligvis dypt. Lyset får menn til å skinne, men skitner til kvinner, sier Montreynaud. Menn blir sjalu. Verbal vold tyder på maktesløshet, og kanskje redsel. I Frankrike må det en lovendring til for å få flere kvinner inn i politikken. Den blir vedtatt nå, og vil i teorien føre til 40 prosent kvinner ved neste lokalvalg. Men det er langt fra teori til praksis. Det er ikke så mange år siden vi så en fransk kvinne knele ned og tørke hundebæsj av mannens sko mens feminister demonstrerte ved siden av. Positivt er det i hvert fall at en god del menn, 30 prosent av dem som har undertegnet, vil bjeffe og bite sammen med tispene.