Jono El Grande åpen om den umulige sorgen:

Tissa over hele dogulvet og veggen på restaurant som ga dårlig service

Da kona døde, fikk Jon Andreas Håtun en diagnose. Selv mener han det bare var intens sorg.

GIR UT BOK: Jon Andreas Håtun skriver om sorgen etter at kona Anbjørg Sætre Håtun måtte gi tapt for kreft i 2014 . Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
GIR UT BOK: Jon Andreas Håtun skriver om sorgen etter at kona Anbjørg Sætre Håtun måtte gi tapt for kreft i 2014 . Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Da Jon Andreas Håtun (43) mistet kona Anbjørg Sætre Håtun i 2014, føltes det som han sto alene igjen i verden. Den intense sorgen ga seg utslag i utagerende oppførsel.

Musikeren skriver om sorgen i sin kommende bok «Enkemannsstøt», og forteller åpent om de siste års utfordringer i et stort intervju med magasinet =Oslo.

Jon Andreas, også kjent under kunstnernavnet Jono El Grande, og Anbjørg var profilerte både sammen og hver for seg da hun ble alvorlig syk; han som musiker, komponist og medlem av kunstnergruppa «den nye vinen» med blant annet Ari Behn og Per Heimly. Hun som programleder i NRK og forfatter.

Anbjørg Sætre Håtun ga også ut bok om sykdommen sin.

Hærverk

Allerede mens kona fremdeles var i live, når meldingen kom om at kreften hadde så stor spredning at livet ikke ville stå til å redde, fikk Håtuns sorg utløp via skribling på toalettvegger med tusj.

- Det varte ved etter at kona døde, og det var nok min måte å ta igjen på. En gang jeg var på en restaurant og fikk dårlig service, gikk jeg inn på do og tissa over hele gulvet og på veggen. Eller jeg kunne gjøre det i heisen på et hotell, hvis jeg var i dårlig humør. Og det ble litt rabling på vegger, ja, sier Håtun i intervjuet.

Musikeren forteller at han fikk diagnosen «situasjonsbetinget psykisk ustabil», men at han egentlig ikke er enig i denne diagnosen i dag.

- Hvorfor er ikke sorg en diagnose? Det var jo det det var. Sorg kan gi så mange rare utslag. Men alt skal sykeliggjøres. Alt skal passe inn på skjemaet, sier Håtun til =Oslo.

Stor støtte

Håtun forteller også om all støtten han mottok etter konas død, og at han fikk invitasjoner og gratis middager hver eneste dag:

- Det var utrolig deilig, for jeg slapp å være alene i den perioden. Etter et par måneder spøkte jeg med at jeg skulle utgi boken «Utbrent av omsorg».

Nå gir Håtun altså ut bok på Kagge forlag, med tittelen «Enkemannsstøt: Om å miste den man elsker og finne nytt håp».

Håtun er i dag forlovet med klesdesigner Ingunn Birkeland.

Jon Andreas Håtun har foreløpig ikke vært tilgjengelig for kommentar til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer