Tissetrengt astronaut

Også romfarere må gå på do.

BOK: Undertegnede hører til de mange som for 40 år siden satt opp om natta for å se det historiske øyeblikket da det første mennesket satte foten på månens overflate. Men den eventyrlige overføringen fortalte ingenting om hva som egentlig foregikk i kabinen før Neil Armstrong og Buzz Aldrin forlot romskipet.

Nå blir det avslørt. Endre Lund Eriksen – forfatteren av bøkene om Pitbull-Terje – har skrevet en barnebok om saken. Det han forteller, vil komme som en overraskelse på mange.

Slåssing i kabinen

For det første var astronautene ikke helt trygge på seg selv. Særlig ikke han som het Buzz, og som er hovedperson i «Førstemann som pissa på månen», som er fortreffelig illustrert av Torill Kove, kjent som vinner av en Oscar-statuett for tegnefilmen «Den danske dikteren». Hennes lett Tintin-inspirerte figurer passer utmerket til det dristige månerfarer-prosjektet. Dette er blitt en fornøyelig barnebok, som på en underholdende måte skildrer den verdenshistoriske begivenheten som feires i disse dager.

Ifølge Lund Eriksen hersket ikke bare fred og fordragelighet blant de tre astronautene. De er irriterte på hverandre, på grensa til at de begynner å slåss. Særlig Buzz er i dårlig lune – fordi det er bestemt at Neil skal gå ut først.

Ingen do om bord

Dette er utgangspunktet for den versjonen av måneferden vi her får servert, tilrettelagt for barn. Det er nemlig slik at Buzz skal må tisse, men han liker ikke opplegget med avføring på ekle plastposer. «Sende folk til månen klarer de, men å lage et ordentlig do i romskipet, det får de ikke til.»

Spenningen stiger ettersom romskipet nærmer seg månen. Neil vet at Buzz vil gå først, og til slutt gir han etter. Men da blir Buzz mer redd enn sint. I det hele tatt er det tre menneskelige romfarere vi møter, med svakheter og nerver. Det blir til at Neil går først likevel, men hva skal han si? Her får vi vite hvordan de berømte ordene («Et stort skritt for…» osv.) ble til, og vi får også kjennskap til Buzz’ hemmelighet. Om han ikke gikk først på månen, gjorde han noe annet, som tittelen på boka tilsier.