Titalls millioner fostre abortert vekk - fordi de var jenter

Bør det være fri abort i India og Kina?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Jeg ble overrasket da jeg oppdaget at nobelprisvinner i økonomi Amartya Sen i sin seineste bok «The Argumentative Indian» hadde gitt seg i kast med spørsmål om indisk kulturhistorie. Blant temaene var den alvorlige kvinnediskriminering som finnes i deler av India. Hundrevis av bøker og artikler er skrevet om dette, men det signaliserer likevel en ny interesse når en intellektuell storhet som Sen setter fingeren på problemet.

Alle som er opptatt av India og Sør-Asia generelt, vet at det er en utbredt holdning at man ikke skal bruke penger, mat og medisiner på jentebarn. Guttene er jo så mye viktigere. Og ved siden av alle de velkjente formene for diskriminering og mishandling, er det i løpet av et par tiår oppstått en helt ny utfordring i India og i en rekke andre land. Det er et problem som er født av moderne medisinsk teknologi, men med dype røtter i synet på kvinner og menn, og deres relative verdi.

KJØNNSSELEKTIV ABORT kan vi kalle det på norsk. I mange land fødes det veldig mange flere gutter enn jenter fordi jentene aborteres vekk. La oss ta noen tall: Biologisk vil det fødes litt flere gutter enn jenter. For 100 gutter født i Norge, fødes det rundt 95 jenter. Om du ser for deg Darwin eller Gud som trekker i trådene, blir det samme. Dette er naturlig. Men i India blir det født bare 927 jenter for 1000 gutter. I Sør-Korea får de 880 jenter for 1000 gutter. I Kina får de 860 jenter for 1000 gutter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer