«Titanic» var ikke med

Et panel av amerikanske filmskapere har kåret de 100 beste amerikanske filmene gjennom tidene, og Orson Wells klassiker fra 1941, «Citizen Kane», gikk av med seieren. Sommerens suksessfilm «Titanic» var ikke på lista.

Kåringen av de 100 beste amerikanske filmene gjennom tidende hadde få smale filmer. Det var publikumsuksessene som preget listen. Orson Wells' drama om avisgiganten Charles Foster Kane gikk til topps på lista. «Citizen Kane» har flere ganger tidligere gjort det bra i tilsvarende kåringer, så det kom ikke som en overraskelse at dette dramaet nok en gang trakk det lengste strået.

    Orson Wells ble fulgt av «Casablanca», «Gudfaren», «Tatt av vinden» og «Lawrence of Arabia». Det episke dramaet med skuespilleren Peter O'Tool er den første filmen på lista som har sterk britisk påvirkning.

    Filmene ble etterfulgt av «Trollmannen fra Os», «Manndomsprøven», «On the Waterfront», «Schindler's List» og på en tiende plass Gene Kelly musikalen «Singin' in the Rain».

Britisk

Alle filmene var naturlig nok engelsktalende da det var de 100 beste amerikanske filmene som ble kåret, men flere av filmene hadde på grunn av valg av skuespillere og tema et sterkt britisk preg. I tillegg til «Lawrence of Arabia» var både «The Bridge on the River Kwai», «Dr. Strangelove» og «Clockwork Orange» blant de filmene på lista som føles britisk.

    På toppen av lista var det de store amerikanske publikumsuksessene som dominerte. Publikumsuksesser fra nittitallet rakk derimot ikke opp. Både dinosaurus-marerittet «Jurassic Park» og sommerens suksessfilm «Titanic» kom ikke med i denne omgangen. Kun filmer produsert før 1996 var med.

Få regissører

En av de store overraskelsene på lista var den høye plasseringen til Steven Spielbergs film «Schindler's List» fra 1993. Den relativt nye filmen om grusomhetene i holocaust endte på niende plass, og slo regissørens andre store suksesser «ET» (25. plass), «Haisommer» (48. plass), «Raiders of the Lost Ark» (60. plass) og «Nærkontakt av tredje grad» (64. plass). Dermed ble Spielberg den regissøren med flest filmer på lista, til tross for at «Jurassic Park» ikke kom med.

    Spielberg ble tett fulgt av Alfred Hitchcock og Billy Wilder som begge hadde fire filmer. Ellers hadde ti andre regissører tre filmer hver. De 43 første plassene ble delt på 13 regissører.

    Kåringen i regi av det amerikanske filminstituttet ble offentlig med mye brask og bram i TV-selskapet CBS. 1500 deltakere kunne stemme blant 400 filmer som var nominert. Det er ikke klart hvor mange som har stemt, og hvor mange stemmer hver film fikk.

OVERRASKELSEN: «Schindler's List» kom på en overraskende niende plass og ble en av regissør Steven Spielbergs fem filmer på lista over de beste 100 amerikanske filmene gjennom tidene.