BARNAS HELTER: Birgit Strøm gledet i mange år norske barn med dukker som Teodor og Titten Tei på Barne-TV. Utdannelsen hennes ga henne nære bånd til Tsjekkoslovakia, noe som igjen førte til at hun ble overvåket som hemmelig vestlig agent.
Foto: Per Svensson/Aftenposten
BARNAS HELTER: Birgit Strøm gledet i mange år norske barn med dukker som Teodor og Titten Tei på Barne-TV. Utdannelsen hennes ga henne nære bånd til Tsjekkoslovakia, noe som igjen førte til at hun ble overvåket som hemmelig vestlig agent. Foto: Per Svensson/AftenpostenVis mer

Titten Teis mor forfulgt som spion

Ny bok avslører at Tsjekkoslovakias KGB mente Birgit Strøm var vestlig etterretningsagent.

||| (Dagbladet.no) I sin nye bok «Spionen som kom for seint» tar den Praha-bosatte forfatteren og journalisten Terje B. Englund for seg den tsjekkoslovakiske etterretningsvirksomheten i Norge etter andre verdenskrig.

I arbeidet med boka har han fått tilgang til aldri tidligere offentliggjorte dokumenter fra StB, Tsjekkoslovakias svar på KGB.

Her kommer det blant annet fram at dokketeaterskuespilleren Birgit Strøm, som på 70- og 80-tallet gledet norske barn med Titten Tei og Teodor på NRK, i mange år var sterkt mistenkt av StB for å være hemmelig vestlig agent.

— I disse tilfellene handlet det om hvor sannsynlig det var at man jobbet for fienden. StB vurderte at Birgit Strøm med all sannsynlighet var en vestlig agent, sier Englund til Dagbladet.

POPULÆR: Dukken Titten Tei  ble svært populær på 70- og 80-tallet. Her med Birgit Strøm i midten. FOTO: TOMM W. CHRISTIANSEN
POPULÆR: Dukken Titten Tei ble svært populær på 70- og 80-tallet. Her med Birgit Strøm i midten. FOTO: TOMM W. CHRISTIANSEN Vis mer

Vervet sivileI 1957 led Vesten et stort nederlag da det britiske agentnettverket i Tsjekkoslovakia ble rullet opp. Da hele den tsjekkoslovakiske grensen i tillegg var blitt fysisk avsperret, gikk det ikke lenger an å snike inn spioner.

— Løsningen ble å verve sivile handelsreisende til å frakte informasjon inn og ut av landet. Birgit Strøm hadde utdannet seg i Tsjekkoslovakia og deltok jevnlig på kulturarrangementer i landet.

Ifølge de frigjorte dokumentene kom hun første gang i StBs søkelys da hun besøkte en spionmistenkt tsjekker i 1958. Da StB i tillegg fikk vite at hun hadde vært gift med en tsjekkoslovakisk diplomat, ble hun oppført på den såkalte U-listen. Dette var en oversikt over vestlige statsborgere som «måtte overvåkes spesielt godt dersom de ble sluppet inn i Tsjekkoslovakia», skriver Englund.

Intens overvåkningÅret etter vokste mistanken mot Strøm ytterligere, da hun gjentatte ganger ble observert sammen med en annen nordmann, som var mistenkt for å være vestlig kurer. Ifølge StBs informanter lot de to som om de var forlovede i møter med forretningsforbindelser.

«Der kunne dokketeaterspilleren med sin sjarm og sine tsjekkiskkunnskaper fungere som en psykologisk isbryter, med mål å finne agentkandidater for norsk etterretning», skriver Englund.

I 1963 slo StB på nytt alarm, da Strøm søkte om turistvisum for å legge ut på en lengre rundreise opp mot grensen til Sovjetunionen.Etter dette ble hun, ifølge Englund, holdt under intens overvåkning. Likevel gjorde StB aldri noe framstøt overfor henne.

Overvåket i NorgeBirgit Strøm gikk bort i 2007. Datteren Nina Lyng-Vagstein har liten tro på at moren faktisk var en hemmelig agent.

— Englunds bok viser at tsjekkoslovakisk etterretningstjeneste hadde mistanker som ikke ble bekreftet. Hadde de funnet noe, ville vel også det stått i StBs arkiver. Som mange andre hadde hun også en «mappe» her i Norge. At folk som krysset jernteppet under den kalde krigen ble holdt under oppsikt på begge sider, er jo godt kjent.

Heller ikke det norske Forsvaret kan bekrefte eller avkrefte Strøms agentvirksomhet.

— En slik avklaring vil ta noe tid, da saken er 50 år gammel. Forsvaret vil nå lete etter saken, men har foreløpig ikke kommet opp med noe resultat, sier pressetalsmann Dag Rist Aamoth ved Forsvarsstaben.