Tja, hva skal vi si om dette?

Jon Fosses sangtekster imponerer ikke vår anmelder.

IKKE IMPONERENDE: Jon Fosses sangtekster utgis som poesi, men de imponerer ikek vår anmelder. Foto: Erling Hægeland/Dagbladet
IKKE IMPONERENDE: Jon Fosses sangtekster utgis som poesi, men de imponerer ikek vår anmelder. Foto: Erling Hægeland/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| BOK: Jon Fosses Songar er bestilt av Festspillene i Bergen og tonesatt av musikeren Gabriel Fliflet.

At sangene også utgis i bokform, under sjangerbetegnelsen poesi, skulle tilsi at tekstene også fungerer på egen hånd, uten musikalsk hjelp.

BruksdiktNår jeg stiller meg noe tvilende til akkurat dét, så kommer det ikke av at sangene, eller diktene, ikke kjenner sine lyriske virkemidler som rim og rytme, besjeling, metaforer og repetisjoner. Ei heller at diktene ikke appellerer til et emosjonelt og eksistensielt register; det dreier seg om kjærlighet, savn, uro og død, men til en viss grad også om naivitet og glede; her finnes saktens viser om hunder og drikking.

Sånn sett anser jeg Songar som bruksdikt som folk kan plukke fram ved uformelle anledninger, men især ved rituelle anledninger som dåp, konfirmasjon, bryllup og begravelser.

Nå ville neppe jeg tatt disse diktene fram ved slike anledninger, rett og slett fordi de i for liten grad berører meg. En håndfull dikt har riktignok noe ved seg, det gjelder for eksempel «Barnesong», «Vil bort-song» og «Andre båtsong», sistnevnte eksemplifiserer tross sin klassiske setting en effektiv og fin besjeling av døden. Men i det store og hele syns jeg Songar blir forutsigbar i sin litterære strategi; verken formelt eller innholdsmessig blir jeg i særlig grad utfordret, forundret eller rørt, ikke blir jeg rystet, ikke ler jeg en eneste gang og det skjer kanskje to-tre ganger at jeg lar meg overraske av billedbruken eller setningsnivået. Konsekvensen er at det blir forutsigbart og kjedelig å lese.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.