Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tja til atomkraft

ENERGI: Dagbladets oppslag den 27.04.06 om FrP og atomkraft har skapt noen misforståelser som må oppklares. Noen politiske motstandere tolket oppslaget som om FrP ønsker å bygge atomkraftverk i Norge. Det er feil. FrP ønsker ikke å bygge uranbasert kjernekraftverk i Norge. Kjernekraftverk burde være unødvendig i energinasjonen Norge. Vi har mer enn nok gass, vann og vind til å dekke strømforbruket vårt i lang tid fremover.Selv om Norge er en relativt «atomfri» sone, så finnes det rundt 450 atomkraftverk i verden, og nesten alle våre naboland har kjernekraftverk. Norge er kjøper av strøm fra kjernekraftverk, så vi har et moralsk ansvar for å sikre at denne strømmen produseres på best mulig måte. Oppslaget i Dagbladet var derfor ment å lufte ideen om at Norge burde vurdere å investere litt av oljefondet i å utvikle neste generasjon kjernekraftverk.Vi har allerede kjernekraftmiljøer her til lands, og blant annet to små forskningsreaktorer i Halden og på Kjeller. Disse miljøene må vi kunne bruke som grunnlag for forskningsarbeid. En av mange teknologier det forskes på er å produsere fisjonsenergi fra grunnstoffet Thorium i en akseleratordrevet reaktor. Et slikt kjernekraftverk trenger ikke Uran som brensel, noe forskere mener eliminerer faren for nedsmelting, og metoden produserer lite avfall.

NOEN SPØR SEG kanskje hvorfor dette er interessant for Norge? For det første er det i vår egeninteresse at fremtidens kjernekraftverk i våre naboland blir sikrest mulig, og for det andre har Norge verdens fjerde største reserver av Thorium. I følge fagmiljøene representerer de en mye, mye større energiressurs enn all den oljen og gassen vi har tatt opp og kommer til å ta opp. Dette verdiskapingspotensialet burde stortingspolitikere i alle fall være litt nysgjerrige på, før de avviser det.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling