<strong>KRITIKK:</strong> Henrik Ormåsen fra Tjen Folket mener kritikken fra Erna Solberg (bilde) og Snorre Valen er uberettiget. Foto: Lars Eivind Bones
KRITIKK: Henrik Ormåsen fra Tjen Folket mener kritikken fra Erna Solberg (bilde) og Snorre Valen er uberettiget. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

DEBATT

Ekstremisme:

Tjen folket: det er Snorre Valen og Erna Solberg som er ekstremistene

Vold kan undertrykke, men også knuse undertrykking og frigjøre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I en kronikk om ekstremisme nevner statsminister Erna Solberg Tjen Folket. Hun forsvarer sine uttalelser om nazistisk terror hvor hun slår folk på venstresida i hartkorn med nazister. Mange har helt riktig reagert og pekt på at det kun er nazister som står bak politisk motiverte drap og terror i Norge.

En av dem som har kritisert statsministeren er SV-nestleder Snorre Valen. Statsministerens kronikk er et tilsvar til hans kritikk. Her sammenligner Solberg Tjen Folket med nazister og peker på Valens tidligere uttalelser om Tjen Folket.

Solbergs angrepet er en enestående invitasjon til å snakke om viktige spørsmål. Borgerskapets etablerte politikerkaste har plassert seg sjøl som det fredelige sentrum - det normale, fornuftige, nøytrale og gode. Alle som utfordrer deres voldsmonopol er ekstreme, onde og voldelige. Det er sjølsagt en bra posisjon for borgerskapet å innta - den minner om hvordan hvite kvasiforskere plasserte seg sjøl høyest i rasepyramiden for å legitimere egen brutalitet, slaveri og plyndring. Analysen er like hul.

Det sentrale her er at Tjen Folket er for proletariatets væpna revolusjon for å styrte borgerskapets diktatur, begrave det kapitalistiske systemet og bygge et nytt sosialistisk Norge i arbeiderklassens hender. Erna Solberg og Snorre Valen gjør det enkelt - Tjen Folket er ekstreme og akkurat som nazister fordi begge er for vold.

Hvem er egentlig imot vold som politisk virkemiddel? Er Solberg det? Er Valen det? Slett ikke! Tvert imot representerer begge partier som har stilt seg bak blodige imperialistiske kriger, og agiterer daglig for en imperialistisk kapitalisme hvis undertrykking gjennom vold og despoti er en tvingende nødvendighet.

Begge to stemte for sønderbombing og total dekonstruksjon av Libya. På oppdrag fra en samla politikerstand slapp norske bombefly omtrent 700 bomber over det afrikanske landet. Hvor mange uskyldige ble drept i dette enorme overgrepet av et statskupp? Kuppet banet vei for IS, og gir norske politikere mange liv på samvittigheten fordi de dermed er medansvarlige for islamistenes overgrep. Bombinga av Libya skaper ofre den dag i dag.

Norge sendte også soldater til de to andre store imperialistiske krigene i Afghanistan og Irak. At Solberg og Valen framstiller seg sjøl som det fredelige, nøytrale og normale alternativet er kort sagt uten rot i virkeligheten. Deres utsagn avslører ekstremismeteorien for hva den er - et skalkeskjul for borgerskapets forsøk på å rettferdiggjøre egen makt og imperialistisk hegemoni.

Det finnes ingen pasifistiske partier i Norge. De fleste mener at pasifisme er virkelighetsflukt. Altså er ikke vold det sentrale i spørsmålet om ekstremisme.

Tjen Folket er ikke voldsromantikere. Vi hater imperialismens kriger og elsker verdens folk. Det er slett ikke Tjen Folket som har liv på samvittigheten, og vårt mål om å bli kvitt kapitalismen deler vi med folk som verden over gjør opprør mot kapitalismens våpenmakt. Det var ikke vi som skjøt afghanske menn, kvinner og barn under påskudd av å frigjøre dem.

Vold kan være riktig og feil, og like fullt tvingende nødvendig ut ifra situasjonen. Valen og Solbergs forenkling er fordummende. Spørsmålet er - hvilket formål tjener volden, og hvem?

Vold kan undertrykke, men også knuse undertrykking og frigjøre. Det kurdiske folkets væpna kamp mot sine undertrykkere er en rettmessig frigjøringskamp, på samme måte som Pelle- og Osvaldgruppas krigføring mot okkupantene under andre verdenskrig. Nazismens vold var aldri riktig. Palestinernes kamp for sjølstendighet og krigføring er noe kvalitativt helt annet enn Israels brutale terror for å forsvare den blodige okkupasjonen. Den revolusjonære folkekrigen fattigbønder og arbeidere driver i India, Filippinene og Tyrkia er rettmessig og demokratisk.

Tjen Folket fordømmer terror - enten den kommer fra ABB, IS, USA eller Høyre og SV. Vi er for væpna revolusjon, fordi det er den eneste måte å utfordre det kapitalistiske systemet på. Enhver statsmakt hviler i bunn og grunn på våpenmakt - også i Norge.

Kun nazister har skylda for den nazistiske terroren de utøver. Nazismen og vold er to sider av samme sak - uatskillelig både ideologisk, historisk og praktisk. Det er kun nazister som står bak terror i Norge, og nazismens grunnlag er terror mot meningsmotstandere, skeive og folk med “feil rase”. Nazismens mål og historiske arv er despotisk undertrykking, folkemord og frykt.

Kommunister begår ikke terror - det strider mot våre verdier, mål og vår kjærlighet til folk å påføre uskyldige folk lidelse. Det ville ikke falt oss inn verken å kjøre en bil inn i folkemengder, skyte ungdommer på sommerleir, plante bomber på et flyktningemottak eller stemme for en NATO-invasjon.

Det er påfallende at Erna Solberg føler det tvingende nødvendig å si noen ord om påståtte “venstreekstremister”. Kommunister har historisk stått i første rekke mot nazismen – og det gjør vi fortsatt. Det samme kan ikke sies verken om Erna Solberg, Høyre eller det norske og internasjonale borgerskapet.

Kommunister var de første til å bli internert av nazistene. Norske kommunister førte heroisk motstandskamp mot den nazistiske okkupasjonen. Sovjetiske styrker ofra mer enn noen andre styrker i kampen mot nazismen, mens medlemmer av Unge Høyre før krigen deklarerte sin støtte til Hitler nettopp på grunn av hans antikommunisme.

Det var den sovjetiske røde armé som seira i Stalingrad, som inntok Berlin og som frigjorde Nord-Norge. Det var kommunistene som ga nazistene dødsstøtet. Borgerskapet har lagt enorme ressurser i å begrave dette faktumet.

For kommunister er bekjempelse av nazismen en nødvendighet og en plikt. Den tåpelige og fordummende ekstremismeanalysen er et blindspor og en bortforklaringsmanøver. Hvis vold er ekstremt, er Valen og Solberg de virkelige ekstremistene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer