Tjener de dårligere enn vaskehjelpen?

Derfor har TV-stjernene så lav inntekt i skattelistene.

(Dagbladet.no): Undrer du deg også over at mange kjendiser er oppført med en merkelig lav inntekt i de offentlige skattelistene?

Kan det for eksempel stemme at flere av landets mest profilerte TV-programledere ikke tjener mer enn lærere – eller at kjente skuespillere og popstjerner har inntekter på nivå med vaskehjelper og butikkmedarbeidere?

Nei, det kan det naturligvis ikke.

Harald Rønneberg, for eksempel, tjener ifølge likningen bare rundt 250000 kroner netto i året selv om han er programleder i TV2s seermagnet «Senkveld».

At Rønneberg håver inn mer penger enn likningen skulle tilsi, framgår imidlertid ved en sjekk av hans heleide aksjeselskap Basic Holding, der Rønneberg bruker kollegaen Thomas Numme som styremedlem. Selskapet hadde et resultat på over en million kroner i fjor.

Lar AS\'et få pengene

I likhet med mange av kanalens underholdningsprogramledere har ikke Rønneberg noen fast ansettelse i TV2. I stedet leies han inn på prosjektbasis når det lages nye «Senkveld»-runder. Deler av betalingen mottar aksjeselskapet, ikke privatpersonen Harald.

Årsaken til at frilansartister og utøvende kunstnere lar honoraret gå inn i et aksjeselskap i stedet for å ta ut lønn, er at inntekten deres varierer mye fra år til år, sier jurist Gry Nilsen i Skattebetalerforeningen.

TJENER BEDRE: Mange i underholdningsbransjen har bedre inntekt enn det likningen gir inntrykk av.
TJENER BEDRE: Mange i underholdningsbransjen har bedre inntekt enn det likningen gir inntrykk av. Vis mer

- Aksjeselskapet blir et redskap for å fordele skattebelastningen over flere år. Mottar man honoraret personlig, må man betale all skatt med en gang. Også i et AS må man betale den grunnleggende skatten på 28 prosent, men ekstraskatten kan man porsjonere ut, sier Nilsen.

Pengene kan Rønneberg ta ut som lønn fra Basic Holding, og derved også få trygdepoeng som ansatt, eller han kan ta dem ut som utbytte til eieren – altså ham selv.

Ikke suspekt

Ved et utbytte vil skattebelastningen avhenge av hvor mye han tidligere har spyttet inn i selskapet som egenkapital. Jo mer egenkapital, jo mindre må han skatte.

Dan Børge Akerø var i 2006 programleder for storsatsingen «Kjempesjansen» på NRK1, men er bare oppført med 224 000 kroner i inntekt i fjor. Til gjengjeld hadde selskapet Danpower International et årsresultat på nærmere 300 000. Selskapet er dessuten godt spekket med egenkapital og sitter på eiendeler verdsatt til over fire millioner.

- Det er ikke noe suspekt ved en slik framgangsmåte. Det er tvert imot helt naturlig når man har et yrke med ujevn inntekt, understreker Gry Nilsen.