Tjener fett på «Borettslaget»

«Borettslaget» er blitt ei gullgruve for Robert Stoltenberg. På bare én måned er det solgt 90000 video- og dvd-filmer med den populære tv-serien. Totalt har Narvestad, Piirka og de andre figurene skapt inntekter på eventyrlige 20 millioner kroner.

Så seint som i 1999 var Robert Stoltenberg oppført med en inntekt på 353600 kroner, og året etter var summen nesten doblet. Med spin off-effektene fra tv-suksessen kan Stoltenberg regne med at lønna nå går rett til himmels. Allerede i år vil han trolig passere to millioner kroner.

Salget av sms-tjenester illustrerer hvor mye penger det er å hente i «Borettslaget»:

På én måned i vår kjøpte Ola nordmann 80000 sms-meldinger med Narvestad og co. Inntektene på disse meldingene alene utgjorde 1,6 millioner kroner.

Så langt har tv-serien gitt nærmere 20 millioner kroner i inntekter. Dette gir Stoltenberg et glimrende utgangspunkt når kontrakten med NRK skal reforhandles. Spin off-effekten av «Borettslaget» har allerede ført 1,1 millioner kroner inn på Stoltenbergs konto, og i tillegg fikk han trolig mellom 400000 og 500000 i lønn fra NRK i fjor.

17 millioner kroner

Salgssuksessen «Flåklypa Grand Prix» har solgt 240000 vhs-kopier på 11 år og 34000 på dvd siden mars i fjor. Dette kan være en pekepinn på hvilken gullgruve dette markedet kan være. NRK Aktivum håper salget av videoene og dvd-ene fra Tertitten borettslag vil runde 100000 innen årsskiftet. Holder anslaget stikk, kommer omsetningen fra filmene opp i 17 millioner kroner bare i år.

- Jeg er svært glad for mottakelsen videoen har fått, sier Robert Stoltenberg gjennom sin manager Knut Müller-Nilssen. Stoltenberg ønsker ikke å kommentere den økonomiske siden av suksesshistorien ytterligere.

Etter det Dagbladet erfarer tjener NRK rundt 25 kroner pr. solgte videokassett eller dvd-plate. Av dette får Stoltenberg fem kroner i royaltyinntekter.

- Vi har tatt hensyn til at Robert er både opphavsmann, medvirkende og sentral forfatter. Han får en anselig del av royaltyinntektene, sier fungerende programsjef Per Selstrøm i NRKs underholdningsavdeling.

Med tv-suksessen i ryggen vil Robert Stoltenberg helt sikkert få en bedre avtale når ny kontrakt med NRK skal forhandles i 2004.

Julebord

NRK Aktivum stoppet annonseringen for de innbringende sms-meldingene etter en måned, men planlegger å markedsføre dem på nytt i forbindelse med videoslippet. Her stikker Telenor av med halvparten av inntektene, resten fordeles mellom NRK og det Schibsted-eide Inpoc. Stoltenberg får etter det Dagbladet erfarer omtrent en fjerdedel av NRKs andel.

Men det økonomiske eventyret stopper ikke der. Dagbladet får bekreftet at 37-åringen soper inn 40000 kroner hver gang han underholder ansatte i bedrifter under julebord, events eller seminarer. Så langt i år har Stoltenberg tatt på seg rundt 15 slike oppdrag, noe som gir ham en pen ekstrainntekt. På kundelisten finnes for eksempel Telenor, Statoil og Audi. Disse oppdragene gjør han som privatperson, men han må gi fra seg ti prosent av honoraret til artiststallen Seminarpartner.

- Robert er den dyreste i vår stall, men jeg vil ikke si noe om størrelsen på honoraret, sier Knut Müller-Nilssen i Seminarpartner. Hans firma har også ansvaret for kjendiser som Toppen Bech, Egil «Drillo» Olsen og Trond-Viggo Torgersen.

Piirka hjem

NRKs finske søsterkanal Yle har allerede vist én episode av «Borettslaget», og vil kjøpe resten av episodene med Piirka & co. Også store finske selskaper har fått øynene opp for Stoltenbergs drikkfeldige figur.

- Det har kommet henvendelser fra større finske virksomheter, men vi har ikke tatt stilling til tilbudene, forteller Knut Müller-Nilssen i Seminarpartner.

Stoltenberg har en frilansavtale med NRK og etablerte i mars sitt eget selskap, Stoltenberg Media og Underholdning AS. Han sitter selv som styreformann og daglig leder. Med seg har han faren Aage Max (64) som styremedlem og kameraten Lars Cato Mathisen (41) som varamedlem.

EVENTYRLIG SUKSESS: 1260000 nordmenn fikk med seg den siste episoden av «Borettslaget» i mars i år, og nå er video- og dvd-filmen solgt i 90000 eksemplarer på én måned. Og alle karakterene kommer fra hodet til Robert Stoltenberg.
INNBRINGENDE: Robert Stoltenberg-figuren Ali i Tertitten borettslag ble skapt for NRK, men drar inn kroner til opphavsmannen lenge etter at serien er over på NRK.