Tjener fett på bryllupstrøbbel

For første gang kan filmaktuelle Julia Roberts innkassere 20 millioner dollar for en rolle. Slike summer har hennes mannlige kolleger tjent i årevis.

Med «Runaway Bride», som handler om en kvinne som tre ganger har forlatt sine brudgommer ved alteret, tok hun steget opp blant de virkelig høytlønte i Hollywood. Filmen hadde norgespremiere fredag.

I filmbransjen sier man at Julia Roberts er verdt sin vekt i gull. Som Hollywoods første kvinne har hun passert den magiske 20 millioner dollar-grensa. Hvis hun hadde vært mann, ville hun fått en slik lønn fra og med «Pretty Woman» i 1990. Leonardo Di Caprio har forlengst entret 20-millionerdollarklubben. For han er mann.

Skjør og sårbar

Julia Roberts er på sitt beste når hun får spille romantiske komedier eller lettere drama. En mystisk utstråling, store barneøyne og en vever kropp gir inntrykk av en sårbarhet og skjørhet.

Hun sammenliknes gjerne med den unge Audrey Hepburn, som i likhet med Roberts også hadde en særegen skjønnhet - litt på kant med skjønnhetsidealene.

Fort til topps

Som 20-åring flyttet hun til New York, for å følge i sin skuespillerbror Erics fotspor. Debuten kom i «Forever Young» i 1984, før hun fikk spille mot storebror i «Blood Red» i 1986. Den ble ikke kinovist før i 1989. I løpet av de åra hadde Julia tatt steget opp blant stjernene.

I «Blomster av stål», med Dolly Parton, Sally Field og Shirley MacLaine, kom gjennombruddet som seriøs skuespiller. Rollen som dødssyke Shelby resulterte i Oscar-nominasjon for beste hovedrolle. Oscaren glapp, men hun fikk en Golden Globe. Året etter ble hun igjen Oscar-nominert for «Pretty Woman», der hun spilte luksushore som ble plukket opp av Richard Gere.

Kjærestetrøbbel

Om hun har vært fyr og flamme forelsket og lykkelig gift et utall ganger på film, så har det vært mer «berg-og-dal-bane-preg» over det virkelige kjærlighetslivet. I 1989 forelsket hun seg hodestups i Kiefer Sutherland, som hun spilte mot i «Flatliners». Bryllupsdatoen var fastsatt da bruddet kom.

Etter en stormkurtise fra den halvsære countryartisten Lyle Lovett, bar det til alters i 1993. Det varte i under to år, men de skiltes som svært gode venner.

Nå har imidlertid Julia funnet den store kjærligheten i Benjamin Bratt. Til vennene har hun fortalt at hun skal ta et sabbatsår, «for å bli mor», når opptakene til «Erin Brokovich» er over. Det har hun råd til, nå som hun er i filmbransjens lønnsadel - som den best gasjerte jenta.

BELØNNES: Julia Roberts er i ferd med å bli Hollywoods førstedame.